11 vinkkiä kasvisten lisäämiseen lasten ruokavalioon

Perusta koko elämänmittaisille ruokatottumuksille ja mieltymyksille rakennetaan lapsuudessa. Parhaimmillaan ruokatottumukset tukevat tulevien vuosien terveyttä. Tässä helppoja vinkkejä, kuinka lisätä kasviksia lasten ruokavalioon.

 1. Tee uunissa ranskalaisia esimerkiksi bataatista ja palsternakasta.
 1. Valmista lapsille herkkusmoothie: mansikoita, vihreää salaattia, avokadoa ja banaania.
 1. Lihapulliin on helppo naamioida kasviksia näin: paista pannulla shiitakesienia, sipulia, lehtikaalia ja kesäkurpitsaa kookosöljyssä. Kun kaikki ainekset ovat paistuneet mukavan pehmeiksi surauta ne blenderissä sileäksi. Lisää jauhelihaa ja 2 kananmunaa taikinaan.  Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
 1. Kuivata kesän nokkoset ja muut vihreät villivihannekset, tee niistä viherjauhe ja lisää jauhetta ruokien sekaan. Näin saat lapsille kesän kasvien elinvoiman vaikka ulkona tuiskuttaa räntää.
 1. Tee mehujäätä näin: Muussaa päärynää ja avokadoa soseeksi ja pakasta.
 1. Tee itse hilloa, keitä omenaa ja mangoldia hilloksi ja käytä sitä puuroissa tai lettujen hillona.
 1. Hampurilaissämpylän voi hyvin korvata ohuilla bataatti siivuilla jotka on paistettu uunissa pehmeiksi.
 1. Näytä itse mallia. Äiti tai isä on paras esikuva. Jos omalta lautaselta löytyy paljon kasviksia ja vihreää on lastenkin helpompi samaistua tähän malliin.
 1. Syötä lapsille oikeaa ruokaa. Silloin heidän makuaistinsa ei vieraannu oikeista mauista. Lisäaineet, aromivahventeet ja liiallinen sokeri turruttaa lapsen makuaistia siinä määrin, ettei aito ruoka enää kelpaa.
 1. Mitä kauemmin onnistut pitämään lapsesi kaukana eineksistä, puolivalmisteista ja pikaruoasta, sitä helpompaa ja ennakkoluulottomampaa lapsen suhtautuminen uusiin ruoka-aineisiin on.
 1. Raasta kukkakaalia ja kuullota raaste kevyesti pannulla voin kanssa. Menee mainiona riisinkorvikkeena tai naamioi halutessasi riisin sekaan.

Ps.

Mummojen ja ukkien ei tarvitse palkita lapsia herkuilla ja sokerilla. Läsnäolo ja yhteinen aika on kultaa, niitä ne lapset muistelevat aikuisinakin lämmöllä. Ei sitä, että silloin vuonna 2000 mummo osti mulle niin paljon karkkia, että oli paha olo. Ja vaikka lapset senkin muistaisivat niin veikkaan, että kalastusreissu tai hassut sattumukset säilyvät muistissa pidempään.