Kymmenen hengen seurue kokoontuu Finlandia talon parkkipaikalle. Tästä betonin ja asfaltin sävyttämästä ympäristöstä villiruokavalmentaja Heikki Ruusunen aloittaa Helsingin villiyrttikävelynsä. Ympäristöä katsellessa ei arvaisi kuinka paljon kerättävää lähialueelta löytyy seuraavan muutaman tunnin kävelyretken aikana.

”Maista uutta villiyrttiä vasta sitten, kun varmasti tiedät mikä se on.” -Heikki Ruusunen

Yli 200 syötävän villiyrtin käytön osaava Ruusunen opastaa kuulijoita villiyrttien monipuoliseen maailmaan. ”Suomessa on yli 500 tunnettua syötävää kasvilajiketta. Tappavan myrkyllisiä on kymmenkunta. Myrkylliset ovat onneksi usein erittäin pahan makuisia.” Ruusunen kertoo ja jatkaa: ”Kannattaa syödä aina pelkästään hyväkuntoisia kasveja. Kasvi joka on joutunut esimerkiksi etanan syömäksi on voinut kehittää itseensä huomattavan määrän myrkyllisiä yhdisteitä. Näin kasvi pyrkii suojautumaan sen selviytymistä uhkaavilta tuholaisten hyökkäyksiltä.”

Kasveissa on pääsääntöisesti eniten lääkinnällisiä ominaisuuksia kukinnan jälkeen. Rohdoskäyttöön keräämistä varten loppukesä on useissa tapauksissa otollisinta aikaa. Kun tutustut uuteen kasviin, niin ota sitä käteen, hiero käsissäsi ja haista. Näin opit tunnistamaan kasvin useiden eri aistien avulla.

Sitten tutustumaan osaan yrttikävelyllä esitellyistä kasveista.

Kurtturuusu

Kurtturuusu

Kurtturuusu on vanha tulokaslaji Suomen luonnossa. Siinä on useista ruusulajikkeistamme isoimmat marjat. Lehdet, kukkien terälehdet ja marjat ovat kaikki hyödynnettävissä. Marjat ovat c-vitamiinipitoisimmillaan, kun ne ovat joulunpunaisia. Ruusunmarjojen c-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea.

Nokkonen_villiyrttikävely

Nokkonen

Nokkosten keruu kannattaa suorittaa vähintään kahden aurinkoisen päivän jälkeen mieluiten aurinkoiselta paikalta. Tällöin kasvin typpipitoisuus on alhaisempi kuin sateisina aikoina. Parhaat keruupaikat ovat vähiravinteisiä paikkoja. Runsasravinteisissa ympäristöistä ei kannata kerätä. Tällaisia ovat lannoitetut paikat ja kohteet missä vesi seisoo. Kasvin kaikki osat ovat käyttökelpoisia. Loppukesästä kannattaa kuitenkin kerätä lehdistä vain ylimpiä. Heikki Ruususen mukaan ”siementen liiallinen käyttö saattaa miehillä aiheuttaa kiusallisia kestoerektioita”.

Piharatamo_villiyrttikävely

Piharatamo

Piharatamo on mainio kasvi pienten haavojen hoitoon. Kypsennettynä sen nuoria lehtiä voi käyttää pinaatin tapaan. Syyskesällä voi syödä siemeniä. Siemenkuoret sitovat itseensä paljon nestettä ja niiden syöminen puhdistaa ruoansulatuskanavaa.

Apila_villiyrttikävely

Apila

Apilan kypsät siemenet ovat parhaiten idättämiseen sopivia kasveja Suomen luonnosta. Puna-apilassa erityisesti on hyvä itämisprosentti. Kukat sopivat hyvin sellaisenaan salaatteihin.

Pietaryrtti_villiyrttikävely

Pietaryrtti

Rosmariinia muistuttava tuoksu. Ennen kukintaa kerättyjä lehtiä voidaan käyttää pieniä määriä ruoan maustamiseen. Voimakkaan erityisesti hyvin liharuokien kanssa yhteen sopivan makunsa ansiosta villiruokakokkien suosima yrtti. Kasvia pidetään lievästi myrkyllisenä, joten vain vähäinen käyttö suositeltavaa. Pietarytti sisältää ainakin lievästi haitallista tujonia.

mesiangervo_villiyrttikävely

Mesiangervo

Kukinnoista saa oivaa siirappia. Niistä lähtevä voimakas tuoksu tekee kasvista mielenkiintoisen lisän kodin kukkamaljakkoon. Kukissa on salisylaatteja eli aspiriinin esiasteita. Uuttamalla kukkia veteen saa luonnonmukaista särkylääkettä.

Siankärsämo_kukka_villiyrtti

Siankärsämö_villiyrttikävely

Siankärsämö

Mausteena toimii timjamin tapaan esimerkiksi vaalean kalan kanssa. Rohtona käytetään usein annokseen teetä kokonainen varsi lehtineen ja kukkineen. Siankärsämö on hyvä yleisrohto ja haavanhoitoyrtti. Roomalaiset kutsuivat sitä nimellä Herba militaris ja sitä kantoi jokainen sotilas mukanaan. Kasvi on levinnyt laajalle alueelle pitkälti roomalaisten avustamana.

Verso_Villiyrttikävely
Maitohorsma_villiyrttikävely

Maitohorsma

Maitohorsman versot ovat alkukesän parasta syötävää. Myöhemmin kesällä latvat ovat kerättävissä salaattin. Mitä vanhemmiksi kasvit tulevat, sitä kitkerämmälle ne maistuvat. Vanhemmat yksilöt voi ryöpätä ennen käyttöä. Lehtiä voi kerätä teeainekseksi pitkin kesää. Hiostamalla lehdet ennen kuivausta saa mausta kitkeryyden pois ja mausta tulee miellyttävän makea. Maitohorsmassa on mitattu olevan C-vitamiinia jopa 350mg/100 grammaa. Tämä on seitsemänkertaisesti appelsiinin c-vitamiinipitoisuus.

Pihatähtimö_villiyrttikävely

Pihatähtimö

Pihatähtimö on monille tuttu kasvimaan rikkaruohona. Se tunnetaan myös nimellä vesiheinä. Kasvilla on alettu tehdä kokeita sen kaupallisesta viljelystä salaattivihannekseksi. Miellyttävän makuinen ja helposti kasvimaiden kupeesta löytyvä villivihannes.

Maksaruoho_villiyrttikävely

Isomaksaruoho

Isomaksaruoho on Etelä-Suomen kallioisilla alueilla varsin yleinen aloe veran sukuinen kasvi. Se on runsaasti nestettä sisältävä miellyttävän makuinen mainio salaattivihannes.

Kuvat: Emma Sandström

Lue seuraavaksi