Vastaus on E900, dimetyylipolysiloksaani. Dimetyylipolysiloksaania käytetään muun muassa piilolinssien, lääketieteellisten välineiden, shampoon, liukastevoiteiden ja kuumankestävien tiilien tekoon. Sitä on käytetty myös silikonirintojen täytteenä.

Dimetyylipolysiloksaania valmistetaan kemiallisesti hiekasta, ja sitä käytetään myös elintarviketeollisuudessa. Kyseessä on vaahdonestoaine, jota saa käyttää muun muassa paistorasvoihin ja -öljyihin, kasvissäilykkeisiin, hilloihin, makeisiin, purukumiin, keittoihin ja juomiin.

Ainetta käytetään esimerkiksi McDonaldsin ranskalaisten ja kananugettien valmistamiseen.

Eikä tässä vielä kaikki!

Dimetyylipolysiloksaanista vapautuu mahdollisesti kuumenettaessa formaldehydia, joka on listattu syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Formaldehydiä epäillään myrkyksi maha- ja suolikanavalle sekä lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Se on myrkyllistä hengitettynä, myrkyllistä joutuessaan iholle, myrkyllistä nieltynä, voimakkaasti ihoa syövyttävää ja silmiä vaurioittavaa.

Mitä kuumemmaksi dimetyylipolysiloksaani (E900) kuumennetaan sitä enemmän siitä vapautuu formaldehydia. Eniten formaldehydia vapautuu yli 200°C lämpötiloissa, mutta esimerkiksi Kalifornialainen NuSil Technology varoittaa tiedotteessaan että sitä vapautuu mahdollisesti jo hyvin pieniä määriä yli 150°C lämpötiloissa.

McDonaldsin ranskalaisten paistolämpötila on juuri alle 170°C ja nuggettejen paistolämpötila on vähän yli 180°C. (McDonaldsista ei suostuttu kertomaan täysin tarkkoja lämpötiloja kysyttäessä)

 

Lähteet:

mcdonalds.fi

sciencedirect.com

ekoodit.fi

 

Lue seuraavaksi