Avomaamansikan satokausi alkaa tänä vuonna todennäköisesti vasta heinäkuussa. Kylmä loppukevät ja alkukesä on viivästyttänyt mansikoiden kypsymistä ja näillä näkymin suomalaisia avomaamansikoita ei saada juhannuspöytään.

Tunneleissa mansikat kypsyvät aiemmin, joten näitä saadaan jo ennen juhannusta. Tunneliviljely tarkoittaa nimensä mukaisesti, että mansikoita viljellään tunneleissa. Tämä villjelymuoto on yleistynyt Suomessa paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Britaniassa suurin osa mansikkasadosta tuotetaan tunneliviljelyn avulla. Satokausi pitenee tunneliviljelyn avulla huomattavasti. Ensimmäiset tunnelimansikat saadaan noin kaksi viikkoa ennen  avomaamansikoiden kypsymistä. Tunneleissa myös syyslajikkeet viihtyvät ja satoa saadaan vielä elokuussa.

Kotimaiset mansikat ovat yksi kesän suosituimmista herkuista. Mansikka on kuitenkin herkkä marja ja torjunta-aineita käytetään siitä syystä valitettavan paljon myös suomessa. Mansikat kannattaa aina pestä hyvin ennen syömistä ja mahdollisuuksien mukaan valita luomumansikoita. Kannattaa jo nyt tarkistaa suomalaiset luomumansikkatilat ja parhaan satokauden aikana käydä poimimassa pakkanen täyteen marjoja syksyä ja talvea varten.

Listauksen suomalaisista luomumansikkatiloista löydät täältä

Lähdeet:

YLE

Katso suomalaiset luomumansikkatilat:

http://safkatutka.fi/luomumansikkatilat-suomessa

Lue lisää torjunta-aineiden vähentämisestä:

http://safkatutka.fi/vahenna-torjunta-ainejaamia-ruoassa/

 

Lue seuraavaksi