Oletkin ehkä jo kuullut Bisfenoli-A:sta, eli BPA:sta? Se on synteettinen estrogeeni, jota käytetään monien muovituotteiden valmistuksessa. Sitä käytetään yleisesti pidentämään muovituotteiden käyttöikää.

BPA:ta löytyy mm. muovipulloista, tuttipulloista (BPA:n käyttö on kielletty Suomessa polykarbonaatista valmistetuissa tuttipulloissa sekä niiden tuttiosassa), lasten leluista ja lääketieteessä käytettävissä apuvälineistä, sillä myös pinnoitetaan vesijohtoja ja paikataan hampaita. BPA:ta löytyy myös ruokasäilykeiden sisäpinnoilta, esim. tomaattimurskasäilykkeistä, tonnikalasäilykkeistä, tölkkikeitoista, virvoitusjuoma- ja oluttölkeistä.

BPA:ta valmistetaan vuosittain noin 6 miljardia kiloa. 

Miksi BPA on ongelmallinen?

Monet ovatkin ehkä jo alkaneet välttelemään BPA:ta, sen jälkeen kun julkisuuteen tuli tietoja sen haitallisuudesta ihmisen terveydelle. Sen on mm. sanottu nostavan verenpainetta ja häiritsevän hormonitoimintaa.

BPA:ta voi liueta ruokiin ja juomiin muovipulloista tai muovipinnoitteisista tölkeistä. Myös tuotteen lämpötila ja sisältö sekä tuotteen happamuusaste vaikuttaa siihen kuinka paljon BPA:ta liukenee ruokaan tai juomaan. National Institute of Health suosittaakin ettei polykarbonaatista valmistettuja muovituotteita ei tulisi pestä tiskikoneessa, koska muovit haurastuvat ajan saatossa ja näin ollen saattaa haitallisia kemikaaleja liueta niissä säilytettäviin ruokiin. Vaikka BPA:ta on havaittu niin ilmassa, vedessä kuin pölyssäkin on ihmisten saaman BPA:n lähde melkein aina ruokien ja juomien säilytysastiat.

Bisfenoli-A:ta on löydetty rintamaidosta ja vastasyntyneistä, joka kertoo meille sen, että BPA mahdollisesti varastoituu kehoon ja läpäisee istukan.

Koska se on ihmisen eritysjärjestelmää häiritsevä kemikaali, saattaa se aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa, hedelmättömyyttä, puberteetin aikaistumista, alhaista siittiötiheyttä spermassa ja muita lisääntymiskykyyn ja hormooneihin vaikuttavia ongelmia.

Tutkimuksissa on myös havaittu yhteys BPA:n ja astman, ylipainon ja jopa rintasyövän välillä.

Kanada on kieltänyt BPA:ta sisältävät tuotteet lapsilta kokonaan vuonna 2010, monet maat ovat seuranneet Kanadan jalanjälijissä tässä asiassa. Kiina, Ranska, Tanska ja Belgia rajoittavat BPA:n käyttöä ruokatuotteissa.

Missä BPA:ta siis on?

Tölkkiruoissa

Sitä käytetään peltitölkkien pinnoittamiseen, joka suojaa tölkkiä ruostumisesta ja hajoamiselta. Koska tölkkejä saatetaan käyttää myös kuuman ruokatuotteen varastoimiseen saattaa BPA:ta olla vieläkin enemmän näissä tuotteissa.

Kassakuiteissa

Kassakuitit usein päällystetään BPA:lla. Myös lentoliput ja kaikki muut mahdolliset dokumentit jotka ovat ns. ”lämmönkestäviä” sisältävät mahdollisesti BPA:ta. Joten sano ainan kuitille; Ei kiitos.

Hammaspaikoissa ja tiivisteissä

Hampaiden paikkaamiseen käytettävät aineet saattavat sisältää BPA:ta, joten juttele aina hammaslääkärisi kanssa ennen paikkausta.

Muovikelmu

Vaihda muihin pakkausmateriaaleihin ja säilytä ruokasi teräs- tai lasiastioissa.

Kahvinkeittimet

Monet kahvinkeittimet ovat valmistettu muovista tai sisältävät runsaasti muoviosia, kun muovin läpi valutellaan kuumaa vettä, liukenee siihen enemmän BPA:ta. Vaihda siis perinteinen keittimesi laadukkaaseen pressopannuun, jossa ei ole lainkaan muoviosia.

Virvoitusjuoma ja oluttölkit

Limpparin juominen kannattaa lopettaa, ei vain siksi että limut ovat epäterveellisiä vaan myös siksi, että useimmat limsatölkit on vuorattu BPA:ta sisältävällä epoksimuovilla.

Muovi ja muovipinnoitteiset kertakäyttöastiat

Kertakäyttöiset muoviastiat ovat usein tehty BPA:ta sisältävästä muovista, mutta myös paperisten kertakäyttöastioiden sisäpinta pinnoitetaan myös tällä samaisella muovilla. Kanna mukanasi omaa kahvikuppia ja vältä take away -kahvin juomista muovipinnoitteissta kupista. Jos kuitenkin päädyt juomaan kahvisi kertakäyttömukista, juo se ilman muovista kantta, siihen osuu paljon lämpöä ja sisällön höyry kertyy kannen sisäpinnalle ja näin ollen BPA:ta valuu kahviisi ja suuhusi.

Keittiövälineet

BPA:ta löytyy mm. muovisista ruoan säilytysrasioista, muovilautasista, muovisista ruoanlaittovälineistä, kupeista ja kulhoista.

Muiden muovien vaarat

Nykyään saa jo todella paljon tuotteita joissa lukee merkintä BPA-free, tai BPA-vapaa.

BPA on muovituotteiden yksi isoimmista ongelmista, mutta markkinoille on tullut ns. ”uusia” muoveja korvaamaan BPA:ta ja niiden hormoneita häiritsevät vaikutukset ovat yhtä samankaltaisia, jollei jopa pahempia kuin BPA:n. Tuotteissa saattaa löytyä BPA:n sijasta bisfenoli-S (BPS) tai Bisfenoli-F, molemmilla on havaittu hormooneja häiritseviä vaikutuksia.

Muovikemikaalien vaikutus ympäristöön

Muoviset vesipullot, pillit, kahvikuppien kannet ja kaikki muu muoviroska päätyy mikroskooppisen pieninä hiukkasina vesistöihin ja sitä kautta ihmisten lisäksi merenelävien elimistöön. Tästä aiheutuu tuhansia turhia merien villieläinten kuolemia vuosittain. Muoviroskan siivoaminen pois meristä ja muista vesistöistä on paitsi kallista, myös äärimmäisen hankalaa.

Eli

Bisfenoli-A eli BPA on haitallinen ja terveys- ja ympäristöuhkaa ihmisille aiheuttava kemikaali. BPA:ta korvaavat muovit saattavat olla ihan yhtä haitallisia ellei jopa haitallisempia.

Jos mitenkään mahdollista, pyri välttämään muovituotteiden käyttöä. Säilö ruokasi teräs-ja lasiastioihin, juo kahvisi ja muut kuumat juomasi  teräs/keraamisesta mukista, osta oluesi lasipulloissa, lopeta limun juominen tölkeistä ja muovipulloista, vaihda muoviset ruoanlaittokapulat puisiin ja hanki uusi kahvinkeitin. Kysy tuotteiden valmistajilta BPA:n käytöstä. Vaadi ruokien ja juomien tuottajia vaihtamaan kemikaaleja sisältävät purkit ja astiat myrkyttömiin. Muista myös kierrättää muovituotteesi asianmukaisesti.

 

Katso aiheesta dokumentti :

https://www.yekra.com/unacceptable-levels?deployment_code=22234885nd03n0&from_shortener=1099ggty5r

Lue lisää/lähteet :

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076011001063

http://well.blogs.nytimes.com/2014/12/08/bpa-in-cans-and-plastic-bottles-linked-to-quick-rise-in-blood-pressure/?_r=1

http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/bpa-crosses-placenta-is-active-form-in-fetus/

https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/sya-bpa/

http://www.mnn.com/family/family-activities/blogs/bpa-for-mom-could-mean-asthma-for-kids

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130819162639.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140306163359.htm

http://ehp.niehs.nih.gov/1408989/

http://www.takepart.com/article/2015/02/20/ocean-plastic-pollutions-shocking-death-toll-endangered-animals

Lue seuraavaksi