Maa-artisokka tekee paluuta ruokapöytiin. Sen viljely on helppoa ja pienestäkin huolenpidosta kiitollisempaa viljeltävää saa etsiä. Maa-artisokka on täysin talvenkestävä aina Lappia myöten, ja soveltuu hyvin monivuotisena viljeltäväksi. Maa-artisokan voi jättää myös maahan talvehtimaan ja korjata seuraavana keväänä.

Maa-artisokka on auringonkukan läheinen sukulainen. Molemmilla on mahtava varsisto, mutta siinä missä auringonkukka loistaa upeilla kukillaan, kätkee maa-artisokka rikkautensa maan alle. Muhkuraiset mukulat ovat erittäin herkullista syötävää. Köyhtyneeseen vihanneskasvivalikoimamme maa-artisokka on erittäin tervetullut.

Keittokirjoissa maa-artisokan mukulaa kehoitetaan aina kuorimaan, mutta se on usein aika turhaa. Varsinkin syksyllä kuori on ohut ja maukas. Kuorittu mukula myös tummuu nopeasti. Kunnon harjaus ja pesu riittänee siis.

Ruoanvalmistuksessa mukulaa voi käyttää kuten perunaa tai mitä tahansa juuresta muhennoksiin, keittoihin, risottoihin, patoihin, laatikoihin ja tuoreena raasteisiin ja salaatteihin.

resepti_artisokka

Helppo maa-artisokkalaatikko

Tarvitset:

  • 1kg keitettyjä maa-artisokkia viipaleina
  • 1/2dl tomaattisosetta
  • 1 dl juustoraastetta
  • paprikamaustetta
  • pippuria
  • suolaa
  • muita lempimausteita

Resepti:

Voideltuun uunivuokaan ladotaan artisokanviipaleet. Päälle ripotellaan paprikamaustetta, suolaa ja pippuria maun mukaan. Kannattaa myös kokeilla valkosipulia ja pilkottua chiliä. Lopuksi levitetään päälle tomaattisose ja juustoraaste. Laatikkoa kuorrutetaan 225-asteisessa uunissa noin kymmenisen minuuttia.

 

Lähteet:

Luontoäidin kasviaarteet – Brunila-Nurmi

kasvikset.fi

Lue seuraavaksi