Piilotettuja transrasvoja on kaikkialla. Transrasvat ovat herättäneet paljon keskustelua viime aikoina. Niiden vaarallisuutta terveydelle eivät viranomaisetkaan enää kiellä. Silti niiden käyttöä elintarvikkeissa ei ole pakko ilmoittaa tuoteselosteessa.

”Suomessa asiantuntijat eivät ole pitäneet transrasvahappoja sellaisena terveysvaarana, että olisi ollut perusteita rajoittaa niiden määrää kansallisin säädöksin taikka säätää niiden määrä ilmoitettavaksi elintarvikkeiden pakkauksissa. Ravintoarvon ilmoittamista koskevia säädöksiä ollaan kuitenkin parhaillaan uusimassa EU:ssa, ja tässä yhteydessä tullaan ottamaan esille myös transrasvahappojen ilmoittaminen. Harkittavaksi tulee, sisällytetäänkö transrasvahapot tyydyttyneiden rasvahappojen kokonaismäärään, mikä saattaisi olla mielekästä, koska niiden terveysvaikutukset ovat samantyyppiset. Toinen vaihtoehto on, että ne ilmoitetaan erikseen.”  -Evira

Viisi EU:n jäsenvaltiota on jo kieltänyt transrasvojen käytön, mutta muut maat ovat tyytyneet luottamaan vain ihmisten omaan päättelykykyyn. Suurin osa kuluttajista ei tiedä, että useat ruoat sisältävät transrasvoja.

Transrasvojen poistaminen ravintoketjusta olisi yksi tärkeimmistä teoista ihmisten terveyden parantamiseksi. Transrasvojen kieltäminen vähentäisi sydäntautien ja joidenkin syöpien esiintyvyyttä. Tanska kielsi transrasvat jo vuonna 2003.

Yhdysvalloissa virallinen elintarvike-ja lääkevirasto FDA ilmoitti vastikään kieltävänsä keinotekoiset transrasvat ruoista. Ruoanvalmistajien tulisi poistaa transrasvahappojen lähteet ruoistaan seuraavan kolmen vuoden aikana.

Rasvahappojen mono- ja diglyseridit e471, e472c, e476

Mono- ja diglyseridit ovat öljyn jalostuksen sivutuote, niitä saadaan mm. osittain kovetetutuista kasvirasvoista kuten soija- ja rypsiöljystä, ne voivat olla myös eläinperäisiä. Niitä syntyy myös vaihtoesteröinti menetelmän sivutuotteena. Rasvahappojen mono- ja diglyseridit ovat siis rasvaa, ja sisältävät transrasvaa.

Näin ollen ruoanvalmistajat pystyvät merkitsemään tuotteen rasvattomaksi tai kevyt-tuotteiksi, koska mono- ja diglyseridejä ei lasketa tuoteselosteessa ilmoitettaviksi rasvoiksi. Et siis tiedä niitä syödessäsi, minkä verran transrasvoja syöt.

Rasvahappojen mono- ja diglyseridit ovat emulgaattoreita, joita käytetään yleisesti monissa elintarvikkeissa. Tarkemmin tutkaillessa huomaat miten yleisesti synteettiset rasvat, joita rasvahappojen mono- ja diglyserideiksi kutsutaan, ovat käytössä.

Mikä transrasva?

Transrasvoja syntyy, kun rasvoja hydrogenoidaan eli kovetetaan vedyttämällä. Transrasvat on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, 2-tyypin diabetekseen ja muihin aineenvaihdunnan ongelmiin. Sekä, niiden uskotaan aiheuttavan syöpää.

Transrasvoja on todennäköisimmin prosessoiduissa tuotteissa. Niillä ei ole mitään todettuja terveyshyötyjä, eikä niille ole pystytty asettamaan mitään turvallista päiväkulutuksen määrää. Vain 5 gramman päivä-annoksen on todettu lisäävän sydäntautien riskiä jopa 23 prosenttia.

Käyttötarkoitus on täysin kosmeettinen tai tuotteille säilyvyyttä ja hyllyikää lisäävä

Mono- ja diglyseridejä käytetään sitomaan rasva ja vesi yhteen. Suomessa ylpeillään sillä, että meidän margariineista ei löydy transrasvoja enää laisinkaan, kun todellisuudessa transrasvat ovat vain päätyneet pakkauksiin valeasussa.

Lapsille syötetään kyseenalaisia ruokia kouluissa ja päiväkodeissa

Esimerkiksi Espoossa lasten koulu- ja päiväkotiruoassa käytetään rasvahappojen mono- ja diglysereitä surutta, kuten monia muitakin heikkolaatuisia ja terveydelle haitallisia kovetettuja tai osittain kovetettuja kasvirasvoja.

Espoon lapset syövät tulevalla viikolla kouluissa ja päiväkodeissa lähes pelkästään rankasti prosessoituja ravinneköyhiä valmisteita. Tässä esimerkkiä lapsille tällä viikolla syötettävistä ruoista, jotka sisältävät rasvahappojen mono- ja diglysereitä:

Riistakeitto:

perunasuikale; vesi; riistakäristys (tarhatun saksanhirvenliha, vesi, rypsiöljy, suola, mustapippuri); suikalejuurekset (porkkana, selleri, purjo, palsternakka); kasvirasvasekoite (vesi, kirnumaito, kasviöljyt (rypsi ja palmu), muunnettutärkkelys, emulgointiaine ( rasvahappojen mono-ja diglyseridit) (kasvirasvapohjainen); stabilointiaineet (metyyliselluloosa, ksantaanikumi), Happamuudensäätöaineet (natriumsitraatti, sitruunahappo), laktaasientsyymi, aromi.) Sulatejuusto ( Vesi, juusto* (maito*, hapate, suola), voi , sulatesuolat (E 452, E399), sakeuttamisaine E 1442, säilöntäaine E200) ; Persilja; lihaliemijauhe ( Suola, maltodekstriini, aromi, perunatärkkelys, naudanlihauute, hiivauute, kasvirasva, karamellisiirappi, sipulijauhe. Suola (jodioitu suola); rakuuna; sipuli (jauhettu), Maustepippuri;viherpippuri ; laakerinlehti.

Metsäsienikeitto:

Laktoositon kevytmaitojuoma (kevytmaito, ja d-vitamiini ), metsäsienikuutio; kasvirasvasekoite (vesi, kirnumaito, kasviöljyt (rypsi ja palmu), muunnettutärkkelys, emulgointiaineet (Rasvahappojen mono-ja diglyseridit) kasvirasvapohjainen); stabilointiaineet (metyyliselluloosa, ksantaanikumi); happamuudensäätöaineet (natriumsitraatti, sitruunahappo, laktaasientsyymi, aromi) ; sipuli; puolikarkea vehnäjauho; laktoositon margariini (kasvirasvoja ja öljyä, vettä, emulgointiaineita (rypsilesitiini E471, E472c), happamuudensäätöaineita (E330, E500) aromia, A-ja D2-vitamiinia, väriä (beta-karoteenia); rypsiöljy; suola (jodioitu suola), kirveli, valkopippuri.

Viikolla 35 espoolaiset lapset söivät jopa kolmena päivänä viidestä ruokia joiden valmistukseen oli käytetty rasvahappojen mono-ja diglysereitä.

WHO:n suositusten mukaisesti kaksivuotias tarvitsee päivittäin 1000 kaloria, joista vain 10 tulisi tai saisi olla peräisin transrasvoista. Ruoka jossa on 0.3 grammaa transrasvoja per annoskoko on 30 prosenttia lapsen päivittäisestä raja-arvosta.

Lue aina tuoteselosteet, vältä prosessoituja elintarvikkeita ja lähetä palautetta, niin ruokien valmistajille kuin päiväkoti-ja kouluruoasta vastaaville tahoille. Jos kaikki yhdessä vaadimme parempaa, voimme varmasti vaikuttaa. Anna siis äänesi kuulua.

 

Lähteet:

http://www.ewg.org/research/hidden-plain-sight

evira.fi

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2014/europe-leads-the-world-in-eliminating-trans-fats

Lue seuraavaksi