Kun ei voi lisätä päiviä elämään, on lisättävä elämää päiviin, lukee Marjo Remeksen Facebook -sivulla. Tämä nainen, jos kukaan tietää mitä elämä merkitsee ja hän myös osaa arvostaa sitä. Marjo on itse läpikäynyt sydänsiirron nuorena aikuisena.

Marjo sairastui flunssaan ja hoitovirheiden seurauksena flunssa tuhosi hänen sydänläpän. Tilanne oli niin vakava, että ilman sydänsiirtoa loppu olisi kolkutellut sairaalan huoneen kylmälle, ankealle ja harmaalle ovelle. Elinsiirtotestamentin avulla Marjo sai elämän takaisin, vaikka helppoa ja itsestäänselvää se ei koskaan ollut. Sydänsiirto kuitenkin onnistui ja Marjo sai jotain, mistä niin moni täysin tervekkin ihminen haaveilee, tulevaisuuden.

Teho-osastolla huomasin, että lihakseni olivat pitkän nukutuksen ja  siirron jälkeen täysin surkastuneet ja jouduin opettelemaan uudelleen istumaan ja kävelemään. Koko ajan tapahtui kuitenkin edistystä, mikä innosti yrittämään aina lisää. Uskoin lääkärien neuvoon, että liikunta on parasta lääkettä. ”

Sydänsiirto onnistui ja elämä tuntui paremmalta kuin koskaan. Uusi mahdollisuus oli uusi alku. Vaikka sydänsiirrosta jäi näkyvät arvet Marjo kantaa niitä ylpeydellä.

Sydänsiirrosta minulle jäi näkyvät arvet ja kannan niitä ylpeydellä. Saan usein pitkiä katseita yleisillä paikoilla ja moni vähän tutumpi on hämmästellyt ”eikö arpi haittaa, kun sitä joutuu peittämään”? Miksi peittäisin osan itsestäni, arpi kertoo tarinaani ja on osa minua. Arpeni on suurin kunniamerkkini. 

Terveemmät ruokailutottumukset ja laadukkaan ravinnon tärkeys löytyi leikkauksen jälkeen

Terveellisillä ruokailutottumuksilla ja monipuolisella ravinnolla on ollut myös suuri merkitys Marjon kuntoutuksessa. Muutenkin ruokailutottumukset ovat siirron jälkeen muuttuneet hyvin säännöllisiksi ja huomattavan paljon terveellisemmäksi ja monipuolisemmaksi.

Ravinto vaikuttaa suuresti yleisvointiin. Ei tarvitse kuin yhtenä päivänä syödä huonosti, joko huonosti/ liian vähän tai sitten jos syö esim. roskaruokaa ja paljon sokeripitoisia herkkuja niin olo on samana iltana ja vielä seuraavana päivänä kuin olisi krapulassa. Kroppa on turvonnut ja olo on väsynyt

Leikkauksesta toipuvaalle potilaalle tuli sairaalasta jonkin verran ravintoneuvoja. Joitain ruoka-aineita kiellettiin väliaikaisesti ja muutama pysyvästi. Tällöin Marjo käsitti sen, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on hyväksi ja tukee kuntoutusta. Elämä on aivan liian lyhyt tuhlatakseen heikkolaatuiseen ravintoon, hymyilee Marjo.

Alkuun sai olla tosi tarkkana koska vastustuskyky oli hyvin alhainen että kaikki ruoka oli varmasti puhdasta. Esimerkiksi ensimmäisenä kesänä mansikat olivat kiellettyjä ja salaatit piti huuhdella todella hyvin, ettei multaa ollut varmasti missään. Raaka kala kiellettiin heti siirron myötä varmuuden vuoksi, ettei siitä vaan saa mitään tautia. Samoin greippi on kielletty lääkitykseni takia. Greippi kumoaa joidenkin lääkkeiden vaikutuksia ja siksi se ei ole suositeltavaa.

Tällä hetkellä Marjo on valmistautumassa Vantaalla järjestettäviin elinsiirtourheilijoiden EM-kisoihin ja siitä vuoden päästä pidettäviin MM-kisoihin Espanjassa. Elämää ja terveyttä kokemustensa jälkeen eri tavalla arvostava Marjo on myös ymmärtänyt, miten valtavan suuri merkitys liikunnalla ylipäänsä on kuntoutuksessa, samoin positiivisella elämänasenteella ja sisulla.

Marjo Remes on nimi, joka sinun tulee laittaa muistiin. Maailmanluokan urheilija, yhteisöä inspiroiva nainen ja sankari, joka antaa merkityksen sanalle suomalainen sisu. Voi kuinka harvoin nykyään kuuleekaan enää puhuttavan niin mahtavasta sanasta kuin sisu.

Elämä on nyt! Ei huomenna, ei ensi vuonna eikä joskus myöhemmin..

Marjo on ikuisesti kiitollinen häntä hoitaneelle tiimille ja miehelle, hänet pelastaneelle ja leikanneelle sydänsiirtokirurgi Karl Lemströmille sekä tuntemattomalle sydänystävälle, joka viime kädessä lahjoitti hänelle elämän.

Elinsiirtotestamentin avulla sinullakin on mahdollisuus pelastaa jopa kuuden pienen tai suuremman potilaan hengen. Marjo Remes toivookin tuovansa vertaistukihenkilönä lohtua niihin perheisiin, jotka sitä tällä hetkellä tarvitsevat sekä myös uskoa hyvään tulevaisuuteen.

Seuraa ja kannusta Marjon matkaa EM ja MM-kisoihin:
https://www.facebook.com/ElinsiirtourheilijaMarjoRemes

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula:
http://www.kyllaelinluovutukselle.fi

Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi avustajaksi Vantaalla 2016 järjestettäviin EM-kilpailuihin:
http://www.vantaa2016.fi/vapaaehtoiset/toimenkuvat/em-kilpailut

Artikkelikuva: Nora Ryytty

Lue seuraavaksi