Kasvissyöjän on välillä haasteellista löytää lautaselleen sopivia vaihtoehtotuotteita, jotka eivät sisällä lihaa, mutta ovat silti ravinteikkaita. Varsinkin, jos sattuu olemaan esimerkiksi yliherkkä gluteenille tai soijalle, ovat vaihtoehdot vähissä: silloin ruokavaliosta täytyy lihan lihaksi tiputtaa esimerkiksi soijarouheet, tofu ja seitan, joita monet kasvissyöjät runsaasti käyttävät. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että perinteiset kasviproteiinivalmisteet ovat pian saamassa kovan haastajan, joka voi rikastuttaa monien vegetaristien ja vegaanien ruokavaliota.

Kauran ja pavun toimiva liitto

Elintarvikekemisti Reetta Kivelä on onnistunut valmistamaan proteiinipitoisen, kasvikunnan tuotteista tehdyn valmisteen, jonka ravintorikkauden salaisuus piilee pavuissa ja kaurassa. Kuulostaa siltä, että tuote voi hyvinkin singota Kivelän yrityksen Gold&Green Foods Ltd:n jopa kansainvälisille markkinoille asti, sillä entistä useammat ihmiset ovat siirtyneet korvaamaan lihatuotteita vaihtoehtoisilla kasviproteiinivalmisteilla.

Soijatuotteet eivät kuitenkaan kaikille maistu ja niihin kyllästyy helposti. Lisäksi soijan terveellisyys on puhututtanut ihmisiä jo pitkään, joten useat ovat laittaneet soija- ja tofuvalmisteet kielletylle listalle. Myös monet gluteenipohjaiset valmisteet saavat monet kasvissyöjät nyrpistämään nenäänsä. Siten Kivelän luoma valmiste tulee mahdollisesti olemaan kysytty uutuustuote, jos se saadaan tulevaisuudessa markkinoille.

Kivelän mukaan kaura muodostaa palkokasvien kanssa ravitsemuksellisesti ylivoimaisen parin. Proteiinipitoinen valmiste on Kivelän mukaan lisäksi hyvänmakuista. Pohjoisella pallonpuoliskolla kasvavista raaka-aineista valmistettu tuote on myös ympäristöystävällinen eikä sen valmistamiseen käytetä geenimuunneltuja raaka-aineita. Lisäksi tuotetta voidaan valmistaa myös Suomessa.

Kivelästä Vuoden nuori Tutkijayrittäjä?

Kivelä on ehdolla Vuoden nuori Tutkijayrittäjä -palkinnon saajaksi innovatiivisen keksintönsä ansiosta. Kilpailun voittaja saa 5000 euron tunnustuksen, joka tukee henkilön yritystoimintaa ja auttaa sitä saamaan mainetta. Tuote ei ole vielä markkinoilla, mutta toivon mukaan tämä uudenlainen, kasvikunnan tuotteista valmistettu proteiini saadaan mahdollisimman pian kauppoihin. Vieraile yrityksen verkkosivuilla tästä.

Lähteet: Nuori tutkijayrittäjä,  Gold&Green Foods

 

 

Lue seuraavaksi