Tulevaisuuden suurin terveyshaitta tulee olemaan epäsuora tuoksumyrkytys, kertoi amerikkalainen terveyssivusto Health Impact News jo vuonna 2014.

Yhdysvalloissa tehdyn epideomiologisen tutkimuksen mukaan jo 30,5 % väestöstä pitää tuoksuja ärsyttävinä. Toiset 19 % reportoivat terveysongelmista, jotka aiheutuivat hajujen hengittämisestä vasten tahtoaan. Hajusteiden käyttö on yleistä. Hajustettujen tuotteiden käyttäjät eivät tule ajatelleeksi, muille koituvia haittoja.

Julkisten paikkojen sisäilman laatu on myrkyllisempää nyt, kuin aikana jolloin sai polttaa sisällä.

Health Impact News

Termiä epäsuora tuoksu tai passiiviset tuoksut (engl. seconhand fragrance, huom. kirjoittajan käännös) käytetään kuvaamaan ihmisten iholla, hiuksissa ja vaatteissaan käyttämien hajujen yhdistelmää. Se sisältää myös tuotteet jotka tarkoituksella lisäävät hajusteita ilmaan, kuten ilmanraikastimet tai tuoksukynttilät. Tuoksuja kutsutaan epäsuoriksi, koska ne tulevat muualta kuin omasta käytöstä.

Yhden ihmisen päätös käyttää tuoksuja saastuttaa ilman kaikilta ympärillä.

Health Impact News

Hajusteiden sisältämät kemikaalikocktailit voivat aiheuttaa monenlaisia oireita:

 • väsymys
 • heikkous
 • heinänuhaoireita
 • huimaus
 • keskittymisvaikeudet
 • sekavuus
 • päänsärky
 • ihottuma
 • imusolmukkeiden turvotus
 • lihaskivut
 • spasmit
 • sydämentykytys
 • pahoinvointi
 • vatsakramppit
 • pahoinvointi
 • astmakohtauksia
 • neuromotoriset toimintahäiriö
 • kohtaukset jopa tajunnan menetys

Hajua ei pääse pakoon

Tänä päivän suurin osa tuoksuista valmistetaan raakaöljystä tai kivihiilitervasta kemian keinoin. Ihmiset jotka eivät käytä, tai edes siedä tuoksuja, ovat pakotettuja hengittämään saastunutta ilmaa.

Tupakansavu ja parfyymit ovat kemiallisesti samankaltaisia. Tupakansavun kemiallinen koostumus vastaa keinotekoisten hajujen koostumusta.

Pahiten kärsivät lapset ja vanhukset. Epäsuorat tuoksut ovat nykyään pahempia myrkkylähteitä kuin tupakansavu, koska tuoksujen käyttö on yleisempää kuin tupakointi. Tupakkalaki vähensi passiviselle tupakansavulle altistumista merkittävästi.

Monet ihmiset eivät itse miellä tuoksuvansa silloin, kun he eivät ole käyttääneet parfyymiä. Silti usealla heistä on jo ennen parfyymin lisäystä yllään monta hajustetta; shampoosta, hoitoainesta, suihkusaippuasta, hiustenmuotoilutuotteista, deodorantista ja vaatteiden pesu- ja huuhteluaineista.

Myös Suomessa on huomattu tuoksujen aiheuttamat haitat. Hajustamattomia tuotteita on saatavilla kaupoissa runsaasti. Jotkin marketit ovat sijoittaneet tuoksuttomat tuotteet hyllyissä erilleen hajustetuista tuotteista. Jotkin kunnat ovat kieltäneet hajusteiden käytön työpaikoillaan.

Allergia- ja Astmaliitto kampanjoi Tuoksuttomalla viikolla vuosittain loka-marraskuun aikana. Yhdistyksen sivulla voit myös testata oman tuoksujalanjälkesi.

Lähteet:
Health Impact News
Allergia- ja astmaliitto

Lue seuraavaksi