9 vinkkiä: Näin vähennät muovia keittiössä

Vähennä muovia keittiöstä näillä kätevillä vinkeillä.

1. Kestokassi

Ensimmäinen vinkki on itsestäänselvä. Monilta kuitenkin vieläkin unohtuu kauppakassi kauppaan lähdössä. Pidä yksi kestokauppakassi aina laukussasi ja toinen ulko-oven lähellä. Näin mukanasi kulkee aina kauppakassi. Tai sitten lähtiessäsi ovessa tai ovenpielessä roikkuva kassi muistuttaa että kassi pitää ottaa mukaan.

2. Roskapussina ruokapakkaus

Moni harmittelee, että jos käyttää kestokasseja, täytyy ostaa muovipusseja roskapusseiksi. Ei tarvitse. Useimmiten kaupasta tulee kuitenkin ostettua jotain muoviin pakattua ruokaa. Esimerkiksi sipsipussi tai jäätelörasia toimii hyvin roskapussina. Muista, mitä vähemmän ostat muoviin pakattua, sitä vähemmän roskaa kotona syntyy!

3. Lasia ruuan säilytykseen!

Ruoka kannattaa muovisten astioiden sijaan säilyttää lasisessa, teräksisessä tai keraamisessa astiassa. Näistä materiaaleista ei imeydy kemikaaleja ruokiin. Muovikemikaalit liukenevat erityisesti happamaan sekä rasvaiseen ruokaan.

4. Heippa muovikelmulle – mehiläisvahakääre pelastaa

Lopeta muovisten kääreiden käyttö. ”Elmukelmun” voi korvata luomulaatuisesta puuvillasta valmistetulla mehiläisvahakääreellä. Mehiläisvahakääre sisältää mehiläisvahan lisäksi pihkaa, joka edistää ruuan säilymistä. Yksi mehiläisvahakääre kestää käytössä noin vuoden. Mehiläisvahakääre pestään käytön jälkeen kylmällä vedellä ja tarvittaessa hyvin laimealla saippualla.

5. Vaihda muoviset juomapullot ja kestomukit lasiin tai teräkseen

Muoviset pullot ja kestomukit kannattaa vaihtaa lasisiin. Myös kuumiin, happamiin ja rasvaisiin ruokiin voi liueta muovikemikaaleja säilytysastiasta. Lasiset ja teräksiset vaihtoehdot ovat kemiallisesti vakaita eikä niistä liukene mitään ylimääräistä. Muoviseen pulloon tulee myös helposti mikronaarmuja, jotka toimivat bakteerien kasvualustana. Niinpä lasinen tai teräksinen juoma-astia on myös hygienisempi.

6. Lopeta nestemäisen astianpesuaineen käyttö – palasaippualla voi tiskata

Tavalliset nestemäiset astianpesuaineet on pakattu muovipulloon, sillä nestemäinen astianpesuaine sisältää runsaasti vettä. Saman saman pesutehon saa aikaan palasaippualla. Nestemäisestä astianpesuaineesta jopa 70-90% voi olla vettä, lisäksi nestemäiset pesuaineet sisältävät runsaasti terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita, kuten sulfaatteja, synteettisiä hajusteita ja säilöntäaineita. Laimennettujen aineiden kuljettaminen ympäri maapalloa kuormittaa ympäristöä. Valitse siis pahviin pakattu aito tiskaussaippua.

Tästä voit katsoa, miten palasaippualla tiskaaminen onnistuu käytännössä:

7. Puinen leikkuulauta on hygieninen

Vaihda muovinen leikkuulauta puiseen. Tutkimusten mukaan puinen leikkuulauta on muovista leikkuulautaa hygienisempi. ”Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkimuksissa todettiin jo vuonna 1993, että monet bakteerit kuolevat itsekseen puisella leikkuualustalla, mutta jäävät eloon muovisella.”

8. Käytä puista tiskiharjaa tai tiskiharjaa jossa on vaihtopää

Vaihda muovinen, tiensä päähän tullut tiskiharja puiseen tiskiharjaan. Samoin kuin puinen leikkuulauta, on puinen tiskiharjakin hygieninen. Harjan pitää antaa kuivua käytön välillä. Myös vaihtopäällä varustetut tiskiharjat ovat parempi vaihtoehto.

9. Lopeta tavanomaisten muovisten tiskirättien käyttö

Tavalliset tiski- ja siivousliinat on valmistettu muovista. Tiskirättiä käytettäessä, sitä huuhdottaessa ja puristellessa muovisesta tiskirätistä irtoaa mikromuovia, joka voi päätyä luontoon. Vaihda muoset tiski- ja siivousliinat luonnonmateriaaleista valmistettuihin laadukkaisiin tiskiliinoihin, Esimerkiksi puuvillasta tai pellavasta tai niiden sekoituksesta valmistettu tiskiliina kestää ja on laadukas käytössä.

Tutustu muovittomiin taloustarvikkeisiin tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *