Hei, me lajitellaan!

Pidetään huolta kauniista luonnostamme! <3

Vastuu teoista

Vastuun ottaminen omista teoista on meille jokaiselle todella tärkeää. Kun ottaa vastuun omista päätöksistään ja teoistaan, tulee automaattisesti tietoisemmaksi niiden tarkoitusperistä sekä jälkiseuraamuksista. Mielestäni nykyelämässä vastuun siirto on todella helppoa, aina löytyy joku muu ketä osoittaa syyttävällä sormella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö osoittelijan omatunto kärsisi jatkuvasti kasvavasta syyllisyydentunteesta – varmin tie tehdä itsestään tyytymätön ja ahdistunut. Otetaan siis vastuu ja pistetään hyvä kiertämään! Tässä artikkelissa keskitymme ottamaan vastuun meidän kulutuksesta, jätteistämme sekä yhteisöllisyyden lisäämisestä.

Kulutan, siis olen?

Muinoin filosofi René Descartes letkautti lauseen ”ajattelen, siis olen”, jonka taakse piiloutui syvä ja pohdinnan täyteinen filosofia. Onko nykyaikana tämä kääntynyt aivan toiseen tarkoitukseen: me ihmiset kulutamme enemmän kuin koskaan ja kaupat tursuavat turhasta härpäkkeestä – todistammeko olemassaoloamme omistamamme materian määrittelemänä? Koen, että asioiden kunnollinen pohtiminen, havainnoiminen ja tutkiminen ovat jääneet pika ärsykkeiden, infotulvan ja kulutuksen alle. Olemmeko yhtä, kuin uusi iPhonemme, uudet tekoripsemme, automme, talomme, Niken (todella epäergonomiset) tossumme? Ostammeko me kuoremme kaupoista ja unohdamme sisällön? Miten voisimme tehdä kulutuksen suhteen järkevämpiä valintoja? Kokosin muutaman ja toivon, että jatkat listaa sen mukaan, miten itse koet olevan fiksua!:

-Korjataan, uudistetaan tai uusiokäytetään rikkimenneitä vaatteita/tavaroita.
-Suositaan kotimaista ja lähellä tuotettua. Vähennetään lihansyöntiä.
-Sammutetaan valot ja muu elektroniikka, irrotetaan turhat johdot pistorasioista, vaihdetaan lamput energiaa säästäviin, ei juoksuteta vettä turhaan.
-Käytetään ekologisia pesuaineita ja kosmetiikkatuotteita, joita löydät paljon Safkanetin -sivulta.
-Viedään ehjiä vaatteita ja tavaroita kierrätyskeskuksiin, kirpputoreille tai erilaisiin keräyksiin + shoppaillaan itse niissä.
-Ostetaan vain se, mikä on tarpeellista ja käytetään rahaa kestäviin vaihtoehtoihin, erilaisiin mahdollisimman vähän saastuttaviin elämyksiin, kuten liikuntaan ja luontoretkiin.
-Lainataan tavaroita, joita tiedämme ettemme tule käyttämään usein.
-Mietitään tarkkaa, mitä tarvitaan ja miksi (tarkoitusperä). Tarvitaanko oikeasti?
-Ostetaan elämyksellisiä lahjoja tai tehdään niitä itse hyvistä raaka-aineista. Mitä jos antaisit kumppanillesi kokovartalohieronnan, joka kertaisen korun sijasta?
-Vähennetään muovipussien käyttöä ja ostoa kaupoista, tehdään itse esimerkiksi verkkokankaasta hedelmäpussit (paina maalattua kohtaa, kiva ohje!) ja käytetään kauppakasseina kangaskasseja. Ostetaan mahdollisimman vähän pakkausmateriaaliin pakattuja tuotteita.
-Annetaan tavaroille arvoa. Hankitaan sen verran tavaraa/materiaa, että pystymme oikeasti niitä arvostamaan, ne ovat meille tärkeitä ja muistetaan, mitä meillä on.
-Käytetään ruoantähteet hyödyksi! Monien hedelmien kuoria pystyy syömään ja lisäämään esimerkiksi smoothieihin tai uunipaistoksiin. Koittakaa herkullisia juuresten kuorista tehtyjä sipsejä! Kuorien päälle öljyä ja mausteita ja uuniin kunnes ovat rapeita!

Hei, me lajitellaan!

Lajitteletko? Jos vastasit myönteisesti, niin kiitos! <3 Mekin lajittelemme ja viemme jätteet aivan lähellä olevaan lajittelupisteeseen, josta löytyy muun muassa seuraavat: pahvi, kartonki, muovi, metalli, lasi, paperi ja energiajäte. Kotoolta löytyy jokaiselle näistä oma kori, mitkä on helppo napata mukaan. Aiheeseen liittyvä kuvaPantilliset pullot palautamme. Todella tärkeä asia on muistaa, että biojäte kuuluu ehdottomasti omaan paikkaansa ja sen heittäminen sekajätteeseen tuottaa kaatopaikalla mätääntyessään metaania, joka on yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kaasuista (jos asut omakotitaloudessa niin kuin mekin, niin kannattaa tutustua tähän – tämä on ehdottomasti meidän seuraava TODO -asia). Lue siis tarkkaan tuotteessa olevat kierrätysohjeet ja jos erilaisten materiaalien kierrättäminen on sinulle tuntematonta, niin esimerkiksi täältä pääset tutustumaan niihin. Lajittelu on helppoa ja siitä tulee hyvä mieli, joten älä skippaa tätä, sillä se vaikuttaa meihin kaikkiin.

TUTUSTU TÄHÄN SIVUUN JA LATAA SOVELLUS PUHELIMEESI, TULET KIITTÄMÄÄN VIELÄ:
Jäteopas

Yhdessä hyvä tulee

Yhdessä tekeminen kunniaan! <3

Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat upeita asioita. Kun tehtäviä jaetaan kaikkien kesken,poistuu liiallinen vastuu yhdeltä. Kun kaikki ottavat vastuun hoidettavasta asiasta, niin tekemisestä tulee mieluisaa – tai ainakin mieluisampaa. Yhteisöllisyys vaikuttaa positiivisesti kaikkiin ja kun voimme paremmin, teemme parempia valintoja ja tekoja. Minkälaisia tekoja? Voimme muun muassa jakaa hyvää oloa, iloa, lämpöä, hellyyttä, välinpitoa ja huomiota. Niin paljon hyviä ja täysin ilmaisia tekoja! Heitän tällä kertaa muutaman haasteen, mitkä liittyvät vahvasti toisiinsa. Oletteko valmiita? Tässä tulevat haasteet:

– VÄHENNETÄÄN JA JÄRKEISTETÄÄN KULUTUSTA,
– KIERRÄTETÄÄN JA LAJITELLAAN -> otetaan asioista selvää,
– MATERIAN SIJAAN, ANNETAAN TOISILLEMME VAHVEMMIN VAIKUTTAVIA ASIOITA, KUTEN RAKKAUTTA, VÄLINPITOA, HUOMIOTA JA LÄSNÄOLOA,
– KASVATETAAN LAPSISTAMME YMPÄRISTÖTIETOISIA, LUONTOA ARVOSTAVIA JA SIITÄ HUOLTA PITÄVIÄ.

Lasten kanssa lajittelusta saa tehtyä todella kivan tehtävän! Mistä tiedän? Siitä, kun meille kouluun tuli HSY:n työntekijöitä kertomaan lajittelun tärkeydestä ja tekemään oppilaille lajitteluun liittyviä tehtäviä. Oppilaat olivat todella kiinnostuneita ja hieman huolissaan siitä, miksi monet eivät kanna korteaan kekoon tässä projektissa. Oppilaat pääsivät myös lajittelemaan HSY:n kouluttajan tuomia roskia eri lajittelupisteisiin ja kertomaan, miksi veivät tietyn roskan tiettyyn lajittelupisteeseen. Tehtävä oli yksinkertainen, mutta sisälsi paljon tekemistä, jonka yhteydessä teoria syventyi ja keskustelua syntyi, näin oppimisprosessi oli laadukas.

Tehtävä: lapsiperheelliset, kerätkää erilaisia roskia ja miettikää yhdessä, mihin lajittelupisteeseen ne kuuluu lajitella. Voisitteko ottaa tähän lisäksi roskien nostamisen roskiin, jos sellaiseen törmäätte ulkona?

BONUStehtävä: tarjotaan muille! Voisitteko te antaa jotakin omaanne pois heille, joilla ei ole? Tai vielä parempi, voisitteko järjestää yhdessä muiden kanssa illan, jossa tarjotaan ruokaa, järjestetään kivoja leikkejä ja nautitaan yhteisöllisyydestä?

 

Tehdään tästä yhteinen juttu!

Yhdessä lajitellen, fiksusti kuluttaen ja kierrättäen,

<3 HANNA

 

 

Linkit:

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/jateopas/Sivut/default.aspx
http://www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/

Säästöjä biojätteen lajittelulla


https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/Sivut/default.aspx

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *