Hidasta ilmastonmuutosta – ryhdy puutarhaviljelijäksi

puutarha

 

Taas yksi hyvä syy olla puutarhahullu. Puutarhaliitto ry:n tiedotteen mukana puutarhaviljely hidastaa ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutoksen eteneminen jatkuu. Tutkijoiden mukaan ilmasto lämpenee huolestuttavasti, vaikka vähentäisimme kasvihuonekaasupäästöjä nykyisestä tasosta.

Ilmastonmuutoksen jarruttaminen ja ilmastotuhojen ehkäisy on kuitenkin mahdollista. Puutarhaliitto ry muistuttaa, että puutarhoilla ja viheralueille on merkittävä rooli, sillä jokainen kasvi sitoo hiilidioksidia.

Puutarhaliitto kannustaa myös jokaista lisäämään ruokavalioonsa vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja korvaamaan eläinperäisiä raaka-aineita.

Kannattaakin siis aloittaa common sense -dieetti! 😀

Myös suosimalla lähiruokaa ja satokauden tuotteita voidaan hidastaa ilmastonmuutosta.

Miten ilmastonmuutos tulee näkymään Suomessa?

Ilmastomme on ennustettu lämpenevän 1–2 asteella lähimpien kymmenen vuoden aikana. Suomen olot tulevat muistuttamaan Puolan ilmastoa.

Kasvukautemme pitenee ja talvistamme tulee leudompia.

Suurimpia ongelmia tulee lisääntyneistä sateista erityisesti talvella. Sateet huuhtovat ravinteita ja humusta vesistöön. Maaperä köyhtyy ja vesistöt rehevöityvät.

Tähän on onneksi lääke: maa pitäisi pitää kasvipeitteisenä vuoden ympäri. Kaupungeissa pitäisi välttää laajoja, katettuja pintoja. Eli viherrakentamista lisää!

Puutarhaliitto ehdottaa, että hyötykasvien viljelyalaa voisi lisätä esim. rakentamalla viherkatto- ja seinäpintoja. Samalla kun ne puhdistavat ilmaa, ne sitovat lisääntyvien sateiden tuomaa kosteutta, ilmansaasteita ja vähentävät hulevesiogelmia.

Lue lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *