Hiusten kasvivärjäys

Hiusten-ekologinen-kasvivärjäys

 

Oletko koskaan miettinyt kuinka montaa kemikaalia elimistöösi siirtyy hiusten värjäämisen aikana? Suurin osa synteettisistä hapeteväreistä sisältää esimerkiksi PPD:tä eli parafenyleenidiamiinia, joka on hyvin helposti herkistävä ja imeytyy ihon kautta verenkiertoon. Pitkä altistuminen voi aiheuttaa pahojakin allergisia reaktioita. Itselläni hiusten värjääminen aiheutti lähes aina pieniä pistelyitä ja tuntemuksia päänahassa, mutta ajattelin sen kuuluvan asiaan. Pistely voi kuitenkin olla ensimmäinen merkki herkistymisestä ja pidempään jatkuessa voi pahentua. Hiuksia värjätessä kannattaa tarkistaa inci-listasta sisältääkö väri jotain seuraavista aineista, jotka ovat allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan hiusvärien yleisimpiä herkistäviä ainesosia:

  • p-fenyleenidiamiini (INCI: p-Phenylenediamine)
  • tolueeni-2,5-diamiini (INCI: Toluene-2,5-Diamine)
  • 2-nitro-p-fenyleenidiamiini (INCI: 2-Nitro-p-Phenylenediamine)
  • 4-amino-2-hydroksitolueeni (INCI: 4-amino-2-hydroxytoluene)
  • p-aminofenoli (INCI: p-Aminophenol)
  • m-aminofenoli (INCI: m-Aminophenol)
  • resorsinoli (INCI: Resorcinol)

Vaihtoehtoja onneksi löytyy

Mitä enemmän synteettisten hiusvärien ainesosia tutkii ja selvittää sitä voimakkaammaksi tulee halu löytää hyvä vaihtoehtoinen tapa vaaleiden hiusten värin kirkastamiseen. Tieto lisää tuskaa ainakin tässä asiassa. Netin syövereissä surffaillessa silmiini osui Ekokampaamo Hilja Järvenpäässä viiden tähden arvosteluilla. Tämä ihana, kauniisti sisustettu ekokampaamo osoittautui todelliseksi rentoutumiskeitaaksi. Kuvittelin, että menen hiusten värjäykseen ihan niin kuin tavalliseen kampaamoon, mutta kuinka väärässä olinkaan. Käynti oli paljon enemmän kuin hiusten värjäämistä. Siinä huollettiin ihmistä kokonaisuutena. 

Kasvivärikäsittely Ekokampaamo Hiljassa

Sisäänastuessa eteisessä paloivat kynttilät, musiikki soi ja tuoksu oli miellyttävän luonnollinen. Ekokampaamo Hiljan omistaja Jannalla on taito vastaanottaa asiakkaansa rauhallisen lempeästi. Tuli heti tervetullut olo ja aina mukana kulkeva kiire jäi ihmeellisesti oven taakse. Nyt saa ja voi hetken vaan olla. Janna kuvaa ekokampaamoaan ekologisuuden ja hyvinvoinnin yhdistelmäksi: “Palveluni ovat ekologisia, mieltä ja hiusta sekä ympäristöä kuluttamatta, vain niitä kohottamalla saadaan aikaan kokonaisvaltaista hyvää oloa.”

Ekokampaamo

 

Villasukat jalkaan, viltin harteille ja istahdus pehmeään tuoliin. Kävimme läpi hiusteni kunnon ja samalla keskustelimme kaikesta mitä hiukseni kertovat; stressiä, kiirettä ja väsymystä. Ja kyllä pakko myöntää, että viimeiset vuodet ovat olleet täynnä juuri näitä. Elimistö on fiksu ja se kertoo ensimmäiseksi hiuksissa miten voimme. Kuivat ja aikaisemmin voimakkaasti synteettisillä aineilla käsitellyt hiukseni kaipasivat kipeästi hoivaa ja kosteutta. Mutta ennen hiusten käsittelyä kokonaisuuden huoltaminen näytti parhaita puoliaan. Alun tasapainottava hieronta kattoi hartiat, yläselän, kädet ja pään. Uskomattomia pisteitä, jotka saivat ihan uudenlaisia tuntemuksia esiin. Kun rentous ja tasapaino oli saavutettu oli hiusten vuoro, joille ihan ensimmäiseksi tehtiin syväpuhdistava hoitokäsittely merilevällä/karrageenilla, jonka seassa oli keitettyä nokkosta ja kehäkukkaa. 

Merilevä hiusten syväpuhdistajana

Merilevä/karrageeni käsittely tehtiin hiuksiin pintapuhdistavan vaikutuksen takia, se on hyvä tehdä aina silloin kun värjäyttää kasvivärillä ensimmäistä kertaa ja mikäli on tarvetta syvemmälle puhdistukselle ja hoidolle. Merilevä nimittäin puhdistaa hiuksen raskasmetalleista, kloorista, kuparista, raudasta sekä poistaa tehokkaasti jäämiä muotoilutuotteista ja ilmansaasteista.

En edes tiennyt kuinka rikas ainesosa merilevä on. Se sisältää yli 20 eri aminohappoa, lisäksi B, C, E, K ja D vitamiineja sekä mm. kuitua, rasvaa, rautaa, fosforia ja sinkkiä. Aikamoinen tehopommi siis.

Seassa ollut nokkonen vahvistaa hiusta ja lisää pintaverenkiertoa. Se puhdistaa ja antaa hiuksille kiiltoa. Kehäkukan tehtävänä taasen on rauhoittaa, ehkäistä tulehduksia ja puhdistaa. Kehäkukka myös kirkastaa hiusten sävyä. Ja sen kyllä huomasi lopputuloksessa. 

Merilevä aktivoituu kylmässä, joten päähän laitettiin viileä kääre ja iso villamyssy. Harmi kun tästä vaiheesta en napannut kuvaa, sillä myssy oli todellakin iso ja paksu. Vaikutusaika oli 20 minuuttia, joka hurahti Pukka teen ääressä. 

Kasvivärjäys: Henna, Cassio, Indiko

Kasvivärjäys on hiusten värjäämistä 100% luonnosta saatavilla ainesosilla. Prosessi on täysin erilainen kuin synteettisillä aineilla tehtävä värjäys. Synteettinen väri käytännössä manipuloi omaa hiusta, rikkoo sen pinnan auki ja rakentaa hiuksen ihan uudenlaiseksi. Mikäli hius on synteettisillä aineilla läpikäsitelty kasvivärjäysprosessi on hitaampi ja voi vaatia useamman värjäys kerran. Itselläni vaikutus kuitenkin näkyi melko hyvin jo ensimmäisellä kerralla.

Kellertävän vaaleisiin hiuksiini kasviväriksi valikoitui seos, joka taittoi lämpöä ja toi hieman beigen ja viileämmän sävyä vaalennettuun hiukseen. Kasviväri tekeytyy vielä pesun jälkeen n. 48h, jonka vuoksi hiusta ei kannata muutamaan päivään pestä. Kasvivärissä on pääsääntöisesti kolmea eri kasvia joista kasviväri voidaan sekoittaa itse tai käyttää valmiita seoksia. Nämä kolme pääkasvia ovat:

  • Henna Lawsonia inermis – punainen
  • Cassia obovata – väritön
  • Indiko – musta

Lisäksi kasviväriseoksissa käytetään muitakin värjääviä tai väriä tukevia kasveja ja yrttejä. Kaikilla on omat vahvuutensa, tarkoituksensa ja ennen kaikkea niillä on oma tehtävänsä tukea kasviväriä, tehostaa sen vaikutusta sekä tukea hiusta ja ihoa ongelmakohdissa. Hiusten omaa väriä voidaan kirkastaa kasviväreillä siihen tarkoitetuilla kasveilla ja yrteillä sekä taittaa ei haluttuja sävyjä.

Kasvivärin vaikutusaika on tunti eli huomattavasti pidempi kuin synteettisillä väriaineilla, joten hyvää aikaa ajatusten jakamiseen riitti ja tuli juteltua vaikka ja mistä hyvinvoinnista aina yrittäjyyden kiemuroihin saakka. Mielestäni kasviväreillä värjäyksessä kuvastuu hienosti rauhallisempi rytmi, sitä ei kannata tehdä kiireellä ja hätiköiden vaan sallia oikeasti aikaa itselle rentoutumiseen ja nauttia kokonaisuudesta.

Kaikki hoidoissa käytetyt aineet kiihdyttävät myös aineenvaihduntaa. Tämän huomasi päivän aikana juodun veden määrästä. Ja Janna ohjeistikin juomaan runsaasti vettä, jottei heikko olo pääse yllättämään. Koko kehon pudistautumista tapahtuu siis samalla.

Hiusten viimeistely ja lopputulos

Ilokseni muutoksen hiusten ulkonäössä näki heti. Puhdistushoidon ja viileän kasvivärin ansiosta Janna sai hienosti värin haltuun ja hieman kirkastettua omaa väriäni. Kellertävä, kuiva hius tuntui vahvalta ja näytti todellakin kirkkaalta. Keltaisuus oli poissa ja tilalla oli kylmä vaalea sävy. Ja jännä miten juurikasvu sulautui hiusväriin eikä enää loistanut niin selkeästi. Janna mainitsikin, että kun useamman kerran on käynyt kasvivärjäyksessä juurikasvu sulautuu koko ajan paremmin. Tämä johtuu osin siitä kun hiusta ei koiteta manipuloida ja muuttaa täysin erilaiseksi vaan ennemminkin tuodaan oman hiuksen parhaita puolia esiin. 

Hiusten-ekologinen-kasvivärjäys-ennen-muutosta
Ekokampaamo-muutoksen-jälkeen

Ajatuksia kasvivärjäyksestä

Kokemus oli hurjan positiivinen ja vielä kun lopputulos näkyi itselläni heti ja miellytti kovasti en voi muuta kuin suositella kokeilemaan. Aikaa kului kauemmin kuin kampaajalla ennen, mutta käynnin jälkeen mieli ja keho olivat niin paljon rentoutuneempia. Voin ehdottomasti suositella Ekokampaamo Hiljan palveluita ja kannattaa muuten käydä kokeilemassa myös heidän intialaista päähierontaa. Minäkin liityn viiden tähden antajien joukkoon.

Hiusten hyvinvoinnin ylläpitämiseen luonnonmukaiset hiustenhoitotuotteet löydät täältä.