Indonesialainen kurkumajuoma naisten hyvinvointiin

kurkuma, latte, kurkuma latte, kuukautiskivut

Kaikissa vanhoissa kulttuureissa oli omat parannuskeinonsa ja parantajansa. Monissa kulttuureissa on nämä vanhat keinot jääneet unholaan, mutta Indonesiassa arvostetaan vanhoja perinteisiä luonnon hoitokeinoja. Indonesiasta löytyy myös maailman ravintorikkainta maaperää. Tulivuoria, trooppisia metsiä sekä yli 30.000 erilaista tunnettua kasvi- ja yrttilajia.

Indonesian ja varsinkin Jaavan saarelta kotoisin olevaa luonnonhoitokeinojaa kutsutaan yleisnimellä Jamu. Jamuksi kutsutaan yrteistä ja kasveista tehtyjä juomia, hierontaöljyjä ja kauneustuotteita.

Jamu Kunyit Asam

Tutustuin Jamujen kiehtovaan maailmaan kuukausittaisten kipujeni vuoksi Balilla. Balilainen ystäväni Wayan kuuli ikävästä olostani ja kävi ostamassa minulle Jamu Kunyit Asam nimistä juomaa. Juoman juotuani oloni parani huomattavasti ja kuulin, että Indonesialaiset naiset juovat tätä juomaa vaivoihinsa kuukausittain.

Tämän juoman tärkein ainesosa on Kurkuma. Juoma on tummankeltaista tai jopa oranssin ruskeaa. Muut ainesosat ovat Inkivääri, Tamariini sekä ruskea palmusokeri tai hunaja. Sekaan voi myös pistää ripauksen limeä tai sitruunaa makua raikastuttamaan.

Kurkuma on tutkitusti ihmelääke. Kurkuman sisältävän kurkumiinin on tutkittu ehkäisevän ja auttavan tiettyjen syöpien hoidossa. Kurkumiini poistaa tulehdusta ja auttaa bakteeri ja virus infektioiden hoidossa. Sen on tutkittu auttavan sydän- ja verisuonisairauksien hoitoa verihiutaleiden pakkuuntumisen estävien aineiden avulla. Kurkumalla on tunnettuja terveysvaikutuksia mitkä Indonesialaisessa kulttuurissa on tiedetty jo vuosituhansien ajan. Inkiväärillä ja tamariinilla on omat parantavat vaikutuksensa, sekä kaikki nämä sisältävät paljon antioksidantteja.

Jamuja on monenlaisia ja yksi suosituimmista on Kurkumasta tehty versio.

Tämä juoma on tarkoitettu yleiseen hyvinvointiin eli sopii myös miehillekin. Juoman sanotaan auttavan yleisiin vaivoihin, tulehduksiin ja ruoansulatuksen tehostamiseen. Olen myös kuullut sitä kutsuttavan rakkauden juomaksikin.

Voit juoda Jamua pienen lasillisen päivässä. Kurkuma kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisää ruoansulatusnesteitä, joten liiallinen juonti voi aiheuttaa vatsalle ongelmia. Juoma on hyvänmakuista ja voit käyttää sitä myös teen korvikkeena. Itse tykkään tehdä sitä ison pullon josta siemailen muutaman pienen lasillisen päivässä. Juoma on tarkoitus juoda mahdollisimman tuoreena, mutta muutaman päivän se säilyy jääkaapissa riippuen mitä käytät valmistuksessa. Tamariinin tarkoitus on pidentään Jamu Kunyit Asamin käyttöikää.

Ohessa oma muunnelmani Jamu Kunyit Asam -juomasta:

Tarvitset:

  • 1-2 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 pieni tuore inkivääri
  • 1 tl tamariinia makusi mukaan (voit jättää tämän myös kokonaan pois ja lisätä makusi mukaan sitruunaa tai limeä ja hunajaa)
  • hunajaa ja palmusokeria makusi mukaan, voit jättää myös makeutusaineet pois juomasta.
  • 1 l vettä

Kuori inkivääri. Laita vesi kattilaan ja keitä kurkumaa ja inkivääriä 20-30 minuuttia kunnes inkivääristä tulee pehmeää. Sekoita tehosekoittimella mahdollismman pieneksi. Siivilöi neste. Anna jäähtyä hetken ja lisää hunaja sekä limen mehu oman makusi mukaan. Pullota puhtaaseen pulloon tai kaada juoma lasiseen kannuun. Voit juoda juoman kuumana teenä tai pistää jääkaappiin ja juoda sieltä muutaman lasillisen päivässä. Jamu Kunyit Assam -juoma kestää jääkaapissa muutaman päivän.

PS. Varoituksen sana: Astiat ja tehosekoittimet voivat värjääntyä pysyvästi keltaisiksi 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *