Joulukalkkuna Marian tapaan

Perheessäni on aina syöty jouluisin kalkkunaa. Lapsuudenkodissa kalkkunamme valmisti Kuopion silloin ainoaa italaialaista ravintolaa pitävä Renzo. Kun olin neljätoista muutimme Helsinkiin ja vastuu joulukalkkunan valmistuksesta siirtyi minulle. Olen paistanut kalkkunaa kaksikymmentä vuotta tällä reseptillä, jota olen vuosittain hionut entistä paremmaksi.

Kalkkunareseptini

Ota kalkkuna huoneenlämpöön useita tunteja ennen paistamista. Jos kalkkuna on pakastettu, sulata se asteittain ensin jääkaapissa. Tähän menee ainakin vuorokausi.

Laita pari pussillista luumuja likoamaan puoli päivää ennen kalkkunan paistoa.

Huuhtaise ja kuivaa kalkkuna. Katso, ettei kalkkunan kaula ja muut sisukset jää sisälle. Nämä on usein pienessä pussissa kalkkunan sisällä. Keitä kaulasta liemi.

Seuraavaksi tee kalkkunan täyte suureen kulhoon tai kattilaan. Tunge kasvikset kalkkunan rintaoteloon, valuta liemi perästä.

Kalkkunan täyte

  • neljä omenaa
  • neljä sipulia
  • kokonainen valkosipuli
  • pussillinen kuivattuja ja liotettuja luumuja
  • 50g voita
  • reilu lasillinen punaviiniä
  • 2 tl timjamia
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 0,4 l lientä (kuutiosta tai kalkkunan kaulasta itse tehtynä, liemen nesteenä voi käyttää luumujen liotusvettä)

Tunge paloitellut omenat, sipulit ja luumut kalkkunan sisälle. Valuta vatsaonteloon myös liemi.

Seuraavaksi tee kalkkunan nahkaan viiltoja veitsellä ja sormilla onkaloita, joihin työnnät voinokareita. Hiero kalkkunan nahkaan hieman sitruunaa, suolaa ja oliiviöljyä. Ripottele päälle pikkuriikkisen pippuria. Raasta hitunen sitruunan kuorta.

Laita kalkkuna vähintään kolme senttimetriä syvälle uuninpellille. Paista kalkkunaa ensin 170 asteisessa uunissa. Kun kalkkuna on saanut hyvän värin, laske lämpötilaa 150 asteeseen ja laita folionpala kevyesti kalkkunan suojaksi. Valele kalkkunaa noin puolen tai tunnin välein uuninpellille valuneella liemellä.

Kun paistomittari näyttää yli 70 astetta paksuimmassa kohdassa, on kalkkuna valmis. Kokeile vielä, että pistoreiäastä valuva neste on kirkasta. Kalkkunan paistamiseen menee karkean arvion mukaan noin tunti per kilo.

Jätä kalkkunan uuniin vetäytymään, kunnes muut ruuat on saatu valmiiksi, mutta kierrä folion kalkkunan ympäri, jottei liha kuivu.

Kastike

  • 2dl kalkkunan paistossa muodostunutta lientä
  • 1dl konjakkia
  • timjamia
  • pussillinen luumuja
  • loraus kermaa
  • suolaa maun mukaan

Laita ainekset kattilaan kermaa lukuuun ottamatta. Keitä, kunnes alkoholi on haihtunut. Soseuta kastike ja kaada päällle loraus kermaa.

Ihanaa joulunodotusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *