Kehumisesta voimaa

KEHU

Miten kehut itseäsi tai muita? Kehutko jotain taitavaksi, vai mieluummin ahkeraksi? Kehutko jotain muuttumattomaksi vai muuttuvaksi? Koetko, että toiset ihmiset syntyvät tänne lahjakkaina ja niin, ettei heillä ole tarvetta kehittää itseään enempää? Vai koetko että olet jo tarpeeksi jotakin, eikä sinun ole tarvetta kehittyä? Asian voisin nähdä myös niin, että koet olevasi kykenemätön kehittymään, jos olet asennoitunut siihen, että ”minulla on huono matikkapää ja niin oli minun äidin äidillä ja hänen sedän kaverin serkulla”. Oletko tietoinen siitä, kuinka paljon sinun oma asennoituminen vaikuttaa kykyysi oppia ja kehittyä? Olit sitten penaalin terävin kynä tai laakso vailla kaikkia muumeja – oma asennoituminen ja varsinkin uteliaisuus sekä avoimuus voivat auttaa sinua kehittymään entisestään. Tämä avoimuus välittyy myös ihmissuhteisiisi, siihen miten heitä kehut ja siihenkin minkälainen olo heille tulee kanssasi. Rajoitatko lähimmäisiä oman rajallisuutesi ja fiksoituneen ajatusmallin takia?

FIXED VS GROWTH MINDSET

Sosiaali- ja kehityspsykologi Carol Dweck on pitkän uransa aikana spesifioitunut varsinkin ihmisten ajattelumalliin ja asennoitumiseen. Hän on puhunut aiheesta niin TED -talkissa, kuin useissa muissa verkostoissa. Dweckin teoria on kirinyt pitkin maailmaa, sekä on yhä vahvemmin huomioitu kasvatuksen parissa. Sen enempää asiaa selittämättä, minulla on häneltä hyvä siteeraus ja kuva, jotka valaisevat asiaa kirkkaammin, kuin kirkasvalolamppu.

 

 

Kuvahaun tulos haulle fixed growth mindset
”In a fixed mindset students believe their basic abilities, their intelligence, their talents, are just fixed traits. They have a certain amount and that’s that, and then their goal becomes to look smart all the time and never look dumb. In a growth mindset students understand that their talents and abilities can be developed through effort, good teaching and persistence. They don’t necessarily think everyone’s the same or anyone can be Einstein, but they believe everyone can get smarter if they work at it.” 

Suomeksi siis: Fiksoitunut ajatusmalli kokee, ettei voi ottaa riskejä tyhmyyden pelossa ja ajattelee, ettei voi kehittyä enempää. Tähän pätee myös kehu: ”olet lahjakas!” Tällainen kehuminen saattaa aiheuttaa pitkään jatkuessa fiksoitunutta ajatusmallia. Koetaan, että lahjakkuuden eteen ei tule nähdä suurta vaivaa tai sitä ei voisi enää kehittää – ollaan ikäänkuin pysähdytty, muuttumattomia. Avoin ajatusmalli taas ymmärtää, että aina voi oppia lisää tai toisella tapaa. Uteliaisuus sekä avoinmielisyys ovat tällaiselle ajattelumallille elixiiriä. Tähän malliin sopii esimerkiksi tällainen kehu: ”teet niin ahkerasti työtä unelmiesi eteen!” Kehutaan siis ahkeruudesta ja halusta kasvaa ja oppia. Tämä uskaltaa ottaa riskejä ja tietää, että ollakseen hyvä jossain, tulee tehdä paljon työtä sen eteen – ollaan ikäänkuin jatkuvasti kasvavia, muuttuvia.

LASTEN KANSSA

Harjoitellaan kehumaan, varsinkin lapsia siitä, miten he jaksavat yrittää ja tehdä työtä asioiden eteen. Esimerkiksi: ”hienoa, että söit kaikki vihannekset, vaikket niistä tykkääkään”, ”teet niin ahkerasti koulutöitäsi, vaikka välillä ne ovat todella haastavia ja sinusta tuntuu ettet osaa – tekemällä työtä, antamalla aikaa ja olemalla asiasta kiinnostunut oppii kyllä!”, ”kaikessa ei tarvitse loistaa, ihan hyvä riittää myös. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet ja vaikket nyt osaa jotakin, ei se tarkoita ettetkö voisi sitä joskus muulloin oppia”, ”upeaa miten pystyit päästämään kiukusta irti ja rauhoittumaan, tiedän että väsyttää/on nälkä/jokin tuntui epäreilulta ja kaikki tunteet ovat sallittuja.” Annetaan siis hyvää palautetta siitä, että tehdään asioita, joita helposti pidämme itsestäänselvyyksinä – ikäänkuin asioina, joita ei tulisi erikseen huomioida. Samalla huomioimme toisen tunteet ja annamme niille tilaa. Tämä sama pätee aivan jokaiseen ihmissuhteeseen. Kehumisesta saa itselleen paljon energiaa ja hyvää mieltä, varsinkin silloin kun se lähtee sydämestä, on aitoa ja sen tuntee – tätäkin pystyy harjoittamaan ja olen huomannut kehuessani ihmisiä, että hekin alkavat kehumaan muita. Hyvä siis kiertää ja hyväolo tuplaantuu. Monilla tämä on toisinpäin; saatetaan nalkuttaa sen takia, koska ollaan itse asetettu vaatimustaso liian korkealle, eikä ymmärretä kehua niistä pienistä, mutta äärettömän tärkeistä asioista. Oikeanlainen kehuminen on äärettömän tärkeää!

KEHUMISESTA VOIMAA

Rakastan kehumista ja olen aina rakastanutkin. Pyyteetöntä ja rehellistä kehumista. Sellaista, mikä huokuu kiitollisuutta. Annan sinulle siis ’haasteen’: kehu enemmän! Mistä? Kiitollisuuden kautta kyllä löydät vastauksia. Mistä olet kiitollinen? Ja ei, nyt en hae mitään mieltä päräyttävää lottovoittoa, vaan jotain todella pientä ja mahdollisesti hyvin arkista. Uskallatko tarttua haasteeseeni?

PERHEEN YHTEISESTÄ JOOGAHETKESTÄ APUA KEHUMISEEN

Suurella ilolla ja rakkaudella haluan tuoda esille yhteistyön Neuvokas perheen, Meri Mortin sekä Elixir.tv:n kanssa: Olemme yhdessä tehneet Meri Mortin eläinjoogakortteihin IHANIA koko perheen joogavideoita! Seuraamalla minua, Move with Hanna, tai Neuvokas perhettä facebookista pääset näkemään nämä videot, joissa matkimme joka kerta eri eläimiä! Ensimmäinen eläinhahmo on tullut tänään! (Artikkeliin liitetty video on mainos tulevista videoista).

Videossa isänroolissa itseään jatkuvasti kehittävä ja liikunta-alan kovimpiin nimiin kuuluva Jukka Rajala.

Hauskaa eläinjoogaa!

UUTTA!!! Hauskaa eläinjoogaa koko perheelle! Neuvokas perheen syksyn uudessa videosarjassa pysähdytään hetkeen! Eläinjoogassa harjoitellaan rauhoittumista ja läsnäoloa. Samalla annetaan keholle lempeää liikettä. Harjoitukset onnistuvat olohuoneessa tai vaikka luonnossa 🙂 Torstaina 21.9. aloitetaan, tule mukaan!#hauskaaeläinjoogaa #yhdessä #kokoperhe #liikettäjaläheisyyttä #rauhoittuminen #läsnäolo #mindfullness #jooga #neuvokasperhe #yksielämä #nautitaanpäivittäin #innostunliikkumaan #skillilataamo #elixir

Julkaissut Neuvokas perhe Tiistaina 19. syyskuuta 2017

 

KIIIIIIITOS kaikki te Upeat, Ihanat ja Mahtavat ihmiset, jotka olette antaneet minulle kehuja näistä videoista, olette seuranneet kehitystäni ja pistäneet merkille kovan työpanokseni! Vauhti on ollut kova, kehitys on ollut sanoinkuvaamattoman runsasta ja kaiken kaikkiaan jatkuvasti edistytään (vaikka välillä tuntuu, että kaikki kaatuu päälle ja väsyttää). Tuntuu hyvältä, eikä varmana nouse hattuun – joten uskalletaan pitää kehuminen yllä! Elämä kyllä tarjoaa omat haasteensa, kehu kirkastaa synkintäkin päivää.

<3 HANNA

pssss.. artikkeli on osa kehittämääni Tietoinen Temmellys -konseptia. Halutessa tilata Temmellyksen päiväkotiin, kouluun, seuroihin tai muuhun kerhotoimintaa, tavoitat minut meilitset (myös tiedustelut): hanna@hyvinvointistudiolupaus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *