Kemikaalipihi paistinpannu, jota ei saa pilalle millään! Neljä syytä hankkia hiiliteräspannu

Teen suurimman osan perheen ruuista pannulla, joten pannu on keittiöväline jolta eniten vaadin suorituskykyä ja laatua. Olenkin kokeillut elämäni aikana monta erilaista paistinpannua.

Teflon-pinnoitetut pannut hylkäsin jo vuosia sitten, niiden sisältämien PFC-yhdisteiden haitallisten terveysvaikutusten sekä ympäristövaikutusten takia. Teflon-pannut ovat myös tosi herkkiä naarmuuntumaan ja palamaan piloille. (Korkeissa lämpötiloissa Teflon-pannuista voi lisäksi höyryyntyä terveydelle haitallisia yhdisteitä).

Olen myös testannut keraamisella pinnoitteella varustettua paistinpannua. Kemikaalien osalta se on parempi vaihtoehto kuin teflon, mutta en ole ollut tyytyväinen siihenkään pannuun. Syynä on se että sillä paistaessa paistopinta ei tule hyväksi, lisäksi ruoka tarttuu herkästi pannuun.

1. Pannu loppuelämäksi

Nyt minulla on käytössä jo neljättä vuotta paistinpannu, jota voin lämpimästi suositella kaikille. Hurjaa ajatella, että tämä pannu kestää itse asiassa loppuelämän. Elämä on rajallinen, ja se kannattaa käyttää hyvin.

Mehiläisvahatun DeByer-pannun etu on se, että tätä pannua ei saa sitten pilalle millään! Voin huoletta käännellä kasviksia pannulla haarukalla tai vaikka leikata terävällä veitsellä paloja pienemmiksi pannun päällä. Näiden pannujen kanssa voi siis huoletta käyttää metallisia työvälineitä ilman huolta siitä, että pinnoite menisi pilalle tai että pannusta irtoaisi haitallisia kemikaaleja.

2. Tätä pannua on mahdoton pilata

Toinen plussa on, että tätä pannua on mahdoton polttaa pilalle. Kuten äsken kerroin, hiiliteräspannua voi käyttää vaikka leikkuualustana, mutta lisäksi tätä pannua on mahdoton pilata liian kuumalla lämpötilalla. Hajamielinen kun olen niin monta kertaa olen unohtanut öljyn lämpenemään pannussa kunnes se palaa pohjaan. Ei tietenkään sinänsä hyvä juttu koska en tietenkään halua tulipaloa kotiini, mutta jotain hyvää näissä vahingoisaa on: Tämä pannu tulee jokaisesta pohjaanpalamisesta aina vaan paremmaksi!

Hiiliteräspannun salaisuus on siis rasvapoltto, joka tekee pannuun täydellisen tarttumattoman pinnan. Rasvapolton voi tehdä monin tavoin, keittolevyllä tai isommille pannuille se on helpompi tehdä uunissa. Itse en stressannut siitä, että pannussa pitäisi heti olla täydellinen pinta, vaan otin pannun reippaasti käyttöön. Vähitellen pannuun on muodostunut musta, kiiltävä pinta, joka on todellakin täydellinen paistamiseen. Pannuun, jota eniten käytän on muodostunut myös paras paistopinta. Sillä paistan täydelliset letut, lihat, kasvikset ja halloumit tai ihan mitä vaan!

3. Vähemmän kemikaaleja

Hiiliteräspannun kolmas hyvä puoli on se, että se auttaa vähentämään haitallisia kemikaaleja. Ensinnäkin, se ei sisällä Teflonia tai PFC-yhdisteitä, mutta lisäksi se vähentää synteettisiä kemikaaleja sisältävien tiskiaineiden käyttöä.

Hiiliteräspannuja ei nimittäin tarvitse eikä kannata pestä pesuaineella. Pesuun riittää kuuma vesi! Tästä olen eniten yllättynyt. Ennen pannun hankintaa olin hieman skeptinen, ajattelin, että jos pannua ei pese pesuaineella, jää siihen edellisen ruuan maku ja haju. Tätä haittaa en ole huomannut! Kuumalla vedellä pestyllä pannulla voi huoletta paistaa lettuja, vaikka pannulla olisi juuri paistettu kalaa.

Erityistä: Ainoat erityishuomiot pannun käyttöön liittyvät happamuuteen ja veteen. Jos teen esimerkiksi pasta bolognesea tomaattikastikkeella, en jätä ruokaa pannuun pitkäksi aikaa. Tomaattikastikkeen happamuus voi nimittäin irroittaa rasvapoltossa syntyneen paistopinnan. Vedessä näitä pannuja ei myöskään kannata liottaa samasta syystä. Toisaalta, mitään peruuttamatonta ei voi käydä, sillä paistopinnan saa aina takaisin pannua ahkerasti käyttämällä tai tekemällä rasvapolton uudelleen.

Itse olen käyttänyt paistamiseen enimmäkseen oliiviöljyä, letut paistan kookosöljyssä ja kalan voissa. Näitä rasvoja käyttänyt myös rasvapoltossa silavan lisäksi. Silava on siis hyvä, mutta ei tosiaan välttämätön. Rasvapolto onnistuu myös kasviöljyillä.

4. Paistamisen ilo

Neljäs syy valita DeBuyer on täysin gastronominen. Näillä pannuilla vaan tulee paras paisto! Pannussa on juuri tarpeeksi massaa, jotta se varaa lämmön tasaisesti. Lisäksi pinta tulee kuumaksi ja paistopinta täydelliseksi. On ihana tehdä ruokaa, kun mikään ei tartu pohjaan. Ei ole ihme, että suurin osa huippukokeistakin vannoo hiiliteräksen nimeen.

Itselläni DeBuyereita on kolme: lettupannu, paistinpannu ja maalaispannuKaikki lempipannuni löydät tästä.

Kuva: Dorit Salutskij / http://doritsalutskij.fi

PS. Perfektionistille tämä pannu ei ehkä sovi. Äitini on monta kertaa päättänyt hinkata pannun ”puhtaaksi”. Olen joutunut pitkän kaavan mukaan selittämään hänelle, että musta pinta ei ole likaa, vaan pannun täydellinen paistopinta.

One thought on “Kemikaalipihi paistinpannu, jota ei saa pilalle millään! Neljä syytä hankkia hiiliteräspannu

  1. Blendaaja says:

    Mahtava kirjoitus! En ollut tullut kyllä ajatelleeksi, että teflonpannu on niin haitallinen. Ja noin pienellä muutoksella pystyy vaikuttamaan potentiaalisesti koko loppu elämään. Tänks!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *