Napinaa lasten puolesta

”Iiik!!!”Muistan ikuisesti sen kiljahduksen. Kenkä lensi kaaressa keskelle naapuripöydän tagliatelleannosta.

”Luulin että se oli lintu!” nainen huusi niin, että pastat olivat mennä väärään kurkkuun.

Tätä yhtä pientä tapausta lukuun ottamatta olemme mielestäni ravintoloille oikea aarrearkku. Tulemme aina neljän porukalla ja siinä missä muut aikuisvieraat kiristävät kukkaronnyörejään pääruoan jälkeen, katsomme aina myös jälkiruokalistaa – jos siis lapset viihtyvät, ja näin ollen me vanhemmat viihdymme.

Viron-matkoilla istumme koko menun. Tilaamme kahvit ja mikä jottei konjakitkin. Toki halvempi hinta, mutta ennen kaikkea lasten huomioiminen saa meidät kuluttamaan. Virossa jopa hienoimmissa ravintoloissa on lapsille usein leluja ja piirustuspaperia. Kun lapsilla on puuhaa, he eivät metelöi ja törmäile tarjoilijoihin.

Siksi meitä ei muka haluta ravintoloihin. 🙁

Lapset ovat jättimäinen kohderyhmä

Me perheet olemme ravintoloille iso kohderyhmä, vaikkei sitä aina uskoisikaan. Noin 40 % suomalaisista asuu perheissä. 0–14-vuotiaita on noin 800 000. Tämä jättimäinen mukulalauma vaikuttaa vahvasti perheiden ostopäätöksiin, myös ravintolavalintoihin, vaikka me vanhemmat ehkä toisin suunnittelimme, kun lapsia hankimme.

Muutamassa vuodessa – parissa silmänräpäyksessä – lapset ovat täyskasvuisia omine kukkaroineen ja lapsineen. Varhaiset kokemukset ohjaavat kulutusvalintoja vielä aikuisenakin.

Me perheet kulutamme. Ai että me kulutamme! Kulutamme ruokaa, jäätelöä, rahaa ja joskus, pahoittelen, hermoja. Jos saamme hyvää palvelua, me emme laske jokaista pennosta. Meitä voi suoranaisesti riistää. Miettikää vaikka huvipuistoja!

Uutisotsikot väittävät, ettei meitä haluta ravintoloihin, mutta en usko! Vain harvalla on varaa kieltäytyä näin ison kohderyhmän rahoista.

Pääosin lapset käyttäytyvät mielestäni yleensä hyvin. He istuvat nätisti, jos viihtyvät. He tervehtivät – omanikin kiertää välillä koko ravintolan itsensä ja äitinsä esitellen ja pyytävät anteeksi, jos vaikka kenkä lentää. 😀

Ja ennen kaikkea, he ovat lapsia, joiden on kumminkin ihan yhtä suuri oikeus käydä syömässä kunnon ruokaa kuin aikuistenkin.

Porvoon-vinkit

Porvoossa suosittelen lapsiperheille Café Rongoa ja Café Fannya, joissa otetaan lapset huomioon. Molemmissa on pieni leikkipiste lapsille. Ei kovin suuri, mutta sen verran iso, että lapset viihtyvät.

Tyttäreni, 6, on Fannyn suurin fani, joka muistaa kahvilan loppuelämänsä lämminhenkisenä paikkana, koska hän sai kerran vaahtokarkin kahvilan omistajalta. Miten pieni investointi ikuisesta uskollisuudesta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *