Lasten purkkiruoka on monikansallisten yritysten tuottama ravinneköyhä valmiste

Kun lapseni oli taaperoikäinen hänen ruokavalioonsa kuuluivat lasten purkkiruoat. Tiedän tasan tarkkaan miltä tuntuu,  kun voimaa ja energiaa ei ole selvittää asioita itse, vaan tiedonlähteet lastenruoasta ovat neuvola sekä yritysten markkinointikampanjat. Pienten lasten kanssa arki on joskus selviytymistä ja silloin onni on se, kun lapsi suostuu syömään jotain, mikä edes etäisesti muistuttaa ruokaa. Olkoon sitten vaikka sosetta suoraan purkista. Tämän artikkelin tarkoitus ei ole lisätä vanhempien syyllisyydentunnetta, vaan antaa sellaista tietoa mitä ei välttämättä neuvolassa saa. Tämä artikkeli on sellainen johon toivon, että olisin itse törmännyt pienen vauvan äitinä.

Suomi on Euroopan kärkimaita teollisen lastenruoan kulutuksessa. Alle 1-vuotiaat suomalaiset lapset syövät keskinmäärin noin 300g teollisesti valmistettua lastenruokaa päivässä, mikä vastaa noin 2-3 pientä lastenruokapurkkia. Tämä on mielestäni huolestuttavan suuri määrä. Mikä sitten on pielessä lasten purkkiruoassa?

Lasten purkkiruoka ei ole ruokaa

Lasten purkkiruoka on steriloitua. Purkkiruoka on niin pitkälle käsiteltyä ettei alkuperäisiä ravinteita ja mineraaleja ole jäljellä lähes lainkaan. Ruokaa käsitellään todella korkeissa lämpötiloissa jotta saadaan haitalliset mikrobit tapettua ja tuotteelle riittävän pitkä säilyvyysaika. Vielä ei ole keksitty tapaa jolla voisi poistaa haitalliset mikrobit ja säilyttää hyvät. Steriloitu ruoka on samalla myös kuollutta ruokaa.

Lasten purkkiruoka ei sisällä mikroravinteita. Greenwichin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin lastenruokien sisältävän erittäin alhaisia määriä mikroravinteita. Mikäli lapsi syö pelkästään purkkiruokia on todennäköistä, että hän saa alle viidesosan suositellusta määrästä magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä, rautaa ja muita mineraaleja.

Lasten purkkiruoka ei sisällä vitamiineja luonnollisessa muodossa. Kuten aiemmin mainittu, lastenruoka kuumennetaan erittäin korkeissa lämpötiloissa jotta mahdolliset haitalliset mikrobit kuolisivat. Esimerkiksi kasviksissa luonnollisesti esintyviä vitamiineja ei ole jäljellä ja loppuvalmisteeseen lisätään synteettisiä vitamiineja korvaamaan näitä. Luonnollinen C-vitamiini ja synteettisesti valmistettu C-vitamiini ei kuitenkaan ole sama asia. Nykyään tiedetään, ettei keho pysty hyödyntämään synteettisesti valmistettua vitamiinivalmistetta samalla tavalla kuin luonnollisesti esiintyvää. Vitamiinipitoisuus tuotteessa ei kerro kuinka suuri määrä siitä todellisuudessa imeytyy.

Lasten purkkiruoka on ravinneköyhää. Pienillä lapsilla on pieni vatsalaukku eivätkä ne pysty syömään isoja määriä ruokaa. Lasten purkkiruokien pääraaka-aineena on usein vesi ja vatsa täyttyy nopeasti ravinneköyhällä soseella. Pieni lapsi tarvitsee laadukasta ruokaa joka on erittäin ravinnetiheää, kuten esimerkiksi äidinmaito. Yleinen väärinkäsitys on, että kasvava lapsi on terve lapsi. Lapsi voi hyvin kasvaa kaloreilla, saamatta kuitenkaan kehityksen kannalta tärkeitä ravinteita.

Lasten purkkiruoka säilyy vuosia. Kaupassa myytävän lastenruoan säilyvyys on yleensä noin 2 vuotta ostohetkestä. Valmistuspäivämäärää ei kuitenkaan ole mainittu. Soitin Muksu Nutrician asiakaspalveluun kysyäkseni miten saan valmistuspäivän selville. Vastaukseksi sain, että voin laittaa sähköpostia Muksun asiakaspalveluun jotta tuotevastaava voi palata minulle. Saman kehoituksen sain myös kun soitin asiakaspalveluun kysyäkseni tuotteiden valmistusmaata. Vastausta odotellessa.

purtkkiruokaa

Miksi syötämme näitä ruokia lapsillemme?

Syitä siihen miksi Suomi on lastenruoan kulutuksen kärkimaita on varmasti monia. Osaan ainoastaan spekuloida miksi purkkiruoat pääsivät meidän kotiimme 5 vuotta sitten. Syitä olivat ainakin väsymys, tietämättömyys ja luottamus ulkopuolisiin tahoihin. Monikansallisten yritysten markkinointikampanjat alkoivat jo synnytyssairaalassa ja jatkuivat ensimmäisessä neuvolakäynnissä, kun neuvolakortti sujautettiin Muksu Nutrician logolla varustettuun suojakuoreen.

Vanhemmat ovat vastuussa siitä mitä kaupasta ostavat. Erittäin harmillista on kuitenkin se, että neuvolan seinillä sekä vanhemmille jaettavassa materiaalissa on monikansallisten yritysten mainoksia. Tiesitkö  muuten, että Piltti kuuluu Nestle konserniin ja Muksu Nutricia on Danonen omistama? Neuvolajärjestelmä on luotu olemaan lapsiperheiden tukena ja turvana. Kun tämä mielikuva yhdistetään räikeään markkinointiin, niin kyse on erittäin epäeettisestä toiminnasta. Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla huoli lapsen terveydestä sekä epäluottamus omiin kykyihin tekee juuri vanhemmista erittäin helppoja markkinoinnin uhreja. Uutena vanhempana ja arjen pyörityksessä harvalla on aikaa selvittää ja perehtyä asioihin. Suomalaisilla on kova luotto neuvolajärjestelmään. Jos Piltin (Nestlen) ja Muksun (Danonen) tuotteita markkinoidaan neuvolassa niin en yhtään ihmettele, että monille on syntynyt virheellinen mielikuva näiden tuotteiden laadusta.

Lasten purkkiruoka saattaa toimia välipalana tai muun ruoan ohessa mutta ravintoa tai ruokaa se ei ole. Lapsilla on pieni mahalaukku ja ne tarvitsevat ravinnetiheää, laadukasta ruokaa. Purkkiruoat ovat kaikkea muuta. Pahimmillaan pääraaka-aineina ovat vesi ja tärkkelys, sekä kattaus raaka-aineita EU:sta ja EU:n ulkopuolelta, valmistusmaan ollessa jossain päin EU:ta.

Tuntuu välillä, ettei tästä aiheesta saa puhua, koska vanhemmat kokevat keskustelun syyllistäväksi. Toivon, ettei asia olisi näin, sillä meidän täytyy vanhempina tiedostaa mitä lapsillemme syötämme.  Minä en 5 vuotta sitten tiedostanut purkkiruokien surkeaa laatua. Jälkeenpäin harmittaa, etten silloin havahtunut asiaan.

Kirjoittaja: Emma Sandström

Lähteet:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611003712
Kansanterveyslaitoksen julkaisu ”Lapsen ruokailu ennen kouluikää”  vuodelta 2008

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/78163/2008b32.pdf?sequence=1

Muualla verkossa:
http://yle.fi/uutiset/neuvola_on_varsinainen_tuotemerkkiviidakko/6772341

13 thoughts on “Lasten purkkiruoka on monikansallisten yritysten tuottama ravinneköyhä valmiste

Comments are closed.