Maistuuko kaikki pahalta? Pinjansiemenet voivat aiheuttaa oudon syndrooman

Pinjansiemenet ovat herkullisia siemeniä, joiden käyttö on yleistynyt hurjasti viime vuosina. Pieniä suikean muotoisia siemeniä voi napostella sellaisenaan tai lisätä paahdettuna esimerkiksi salaattiin. Pinjansiemenet ovat esimerkiksi italialaisen vihreän peston tärkeä ainesosa.

Pinjansiemenet kasvavat Välimeren alueella mäntypuissa. Siemenet ovat tummien koteloiden sisällä, josta ne saadaan esille murskamalla kova kuori.

Harva tietää pinjansiementen syömisen mahdollisista haittavaikutuksista. Pinjansiementen (vähintään kuuden siemenen) syöminen voi aiheuttaa jopa kuukausia kestävän syndrooman, joka tunnetaan nimellä pine mouth eli suomeksi pinjasuu.

Kaikki maistuu metallille tai karvaalle

Pinjasuu-syndrooma alkaa usemmiten vuorokauden sisällä pinjansiementen syömisestä. Pinjasuun seurauksena makuaisti häiriintyy ja kaikki mitä suuhunsa laittaa maistuu pahalta. Makuaistin häiriö voi kestää useita viikkoja.

Pinjasuu on niin häiritsevä syndrooma, että se tekee syömisestä erittäin vastenmielistä. Kun pinjasuusta kärsivä laittaa suuhuhsa mitä tahansa ruokaa, valtaa suun erittäin voimakas metallin tai karvaan oluen maku.

– Pinjasuulle on tyypillistä, että makuaisti muuttuu niin, että kaikki, mitä suuhun laittaa, maistuu metallille, jopa juomavesi.

– Voi tietysti olla hyvin häiritsevää, että makuaisti muuttuu niin täydellisesti, ettei voi syödä eikä juoda mitään. Keski-Euroopassa on ollut jopa tapauksia, joissa pinjansiemeniä syöneet eivät voineet juoda vettäkään, koska se maistui niin hirvittävän pahalta. Lievemmissä tapauksissa pystyy syömään, mutta kaikki maistuu pahalta.

Outi Lapatto-Reiniluoto Myrkytystietokeskus

Pinjasuu kestää yleensä 1-2 viikkoa, mutta myös muutaman kuukauden kestävästä syndroomasta on raportoitu.

Tuntematon synrdooma josta ei tiedetä mistä johtuu

Pinjasuu on yhdistetty erityisesti tiettyyn Aasiasta tuotuun pinjalajikkeeseen, kiinansembraan (Pinus armandii). Sen siemeniä ei edes pitäisi kerätä syötäväksi lainkaan. Tämä ei kuitenkaan ole varmaa. Todennäköisesti syndroomaan vaikuttaa jokin muukin tekijä.

Suomessa lääkärit eivät tiedä syndroomasta laajasti. Tietämättömyys onkin aiheuttanut esimerkiksi turhien antibioottikuurien määräämistä.

Jos huomaat makuhäiriötä, kannattaisikin pohtia oletko syönyt pinjansiemeniä lähiaikoina.

Lähde:
Lääkärilehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *