Mungpapu-Moringa-Kurkuma-Kitchari

kitchari, Ayurveda, safkanet, safkatutka, ruoka, syö

Viikonloppuisen ylensyönnin ja juhlinnan jälkeen oli ihana aloittaa viikko Ayurvedisella Kitcharilla. Kitchari on ayurveda paastoruoka sekä sitä käytetään myös kehon puhdistukseen. Itse tykkään syödä sitä aina silloin tällöin tai tehdä vaikka lisukkeeksi muiden ruokien kanssa syötäväksi. Kitchari tarkoittaa sekoitusta ja se onkin sekoitus jossa on mungpapu ja basmatiriisi. Se on Ayurvedisen ruokavalion perusta. Ayurveda on Intiasta kotoisin oleva lääketieteellinen hoitomuoto, jossa pääpaino on ruokavaliolla. Ruokavalion on tarkoitus tasoittaa kehon toimintaa ja auttaa mieltä rauhoittumaan.

Tässä helppo resepti kitcharin valmistukseen:

Tarvitset:

  • 1 dl mungpapuja yön yli lioitettuna
  • 1 dl Basmati riisiä
  • 1 tl Kurkumaa
  • 1 tl Moringajauhetta
  • 0,5-2l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1tl fenkolin siemeniä

kourallinen tuoretta pinaattia

Sekä:
korianteria koristeluun
Gheetä (kirkastettua voita) tai jos haluat vegaanisen niin kookosöljyä.

kitchari, Ayurveda, safkanet, safkatutka, ruoka, syö

Liota Mung-papuja n. 8 h tai yli. Lisää kaikki muut paitsi tuore pinaatti, korianteri ja ghee tarpeeksi isoon kattilaan (huomioi riisi turpoaa paljon), sulje kannella ja anna hautua n. 1 h verran tai kunnes ruoka on puuromaista ja mung-pavut pehmeitä, heitä pinaatit viime hetkellä joukkoon ja anna hautua kunnes pinaatit ovat pehmeitä. Huomioi että kitchari on yllättävän helppo polttaa pohjaan, joten tarkkaile tilannetta ja lisää vettä tarvittaessa.

Lisää lautaselle, laita lusikallinen gheetä tai öljyä mukaan, hyppysellinen korianteria ja nauti hyvässä seurassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *