Pyykkietikan käyttö

Pyykkietikka-ekologinen

 

Pyykkietikka ei ole suotta nykyajan supertuote. Kun sitä kerran käyttää, tuntuu ettei ilman enää selviäisi. Ekologisuuden lisäksi muita hyviä puolia on sen monikäyttöisyys. Pyykkietikkaa voi käyttää huuhteluaineen tilalla, tunkkaisten vaatteiden raikastamiseen, silityssuihkeena ja toimiipa se hyvin myös kodin yleispuhdistusaineena. Oikeastaan sitä voi testata mihin vain, käyttipä ystäväni sitä poistamaan koiranpennun pissanhajun matosta.

Vaatehuollossa pyykkietikka on korvaamaton. Se kirkastaa vaatteiden värejä, poistaa tahroja, vähentää nukkaantumista ja sähköisyyttä sekä poistaa myös vaikeammat hajut kuten savun. Myöskään pyykkiainejäämistä vaatteissa ei tarvitse huolehtia, sillä pyykkietikka on varma keino niiden poistamiseen. Vaatteet ovat pesun jälkeen ihana pehmeitä ja raikkaan tuoksuisia. Oman mieltymyksen mukaan pyykkietikasta voi valita joko tuoksuttoman tai eteeristä öljyä sisältävän version. Vaatteiden lisäksi pyykkietikka tekee hyvää myös pesukoneellesi. Se raikastaa pesukonetta jokaisella pesukerralla, sekä poistaa kalkki- ja pesuainejäämiä niin koneesta, kuin putkistoistakin

Tässä muutamia hyväksi havaitsemiamme vinkkejä pyykkietikan käyttöön:

 1. Tunkkaisten tekstiilien raikastaminen (esim. sohva, matto)
  • Laimenna suihkepulloon noin 1/10-5/10 pyykkietikkaa sekä loppuosa vettä. Suihkuttele tunkkaiselle tekstiilille ja anna haihtua. Varmista, että käyttämäsi pyykkietikka ei sisällä keinotekoisia hajusteita, sillä ne saattavat aiheuttaa ärsytystä hengitettynä.
  • Usein myös vaatteille riittäisi pelkkä raikastaminen pesun sijaan. Joten samalla pyykkietikkaseoksella suihkautat myös vaatteet raikkaiksi.
 2. Treenivaatteiden raikastaminen liottamalla
  • Lisää 0,5-1 dl pyykkietikkaa ja 5-10litraa vettä. Anna vaatteiden liota n. 30 minuuttia ja pese sen jälkeen normaalisti pyykkikoneessa. Kovimmankin hikitreenin muisto katoaa vaatteista mutta ei varmasti mielestä.
 3. Huuhteluaineen korvaaminen
  • Annostele 1-3 rkl pyykkietikkaa pyykinpesukoneen huuteluainelokeroon. Vaatteista tulee ihanan raikkaita, pehmeitä ja värit kirkastuvat.
 4. Siivouksessa
  • Laimenna pyykkietikkaa suihkepulloon. Laimennussuhde noin 2/10. Sopii erinomaisesti esim. peilien, laattojen ja lasipintojen puhdistamiseen.
 5. Silittämisessä
  • Laimenna suihkepulloon seos, jossa pyykkietikkaa noin 1/10 – 5/10. Suihkuta silitettävälle tekstiilille.

Ehdottomasti siis kokeilemisen arvoinen. Ja ennakkoluulot etikan pahasta hajusta varmasti haihtuvat kun kodissa leijailee ihana raikas tuoksu.

Valikoimastamme löytyy mm. Saaren Taika pyykkietikkaa, joka on vegaaninen, eläinkokeeton ja täysin biohajoava. Nyt ei enää tarvitse olla huolissaan siivous- ja pesuaineiden kemikaalijäämistä tai niiden joutumisesta vesistöihin!

Ihana tuote joka tekee koko kodista raikkaan. <3

Kaikki kodin ekologiset pesu- ja puhdistusaineet löydät täältä.