7 helppoa tapaa parantaa hyvinvointia arjessa 

Hyvinvointi on elämänlaadun peruspilari, ja sitä harvoin osataan arvostaa muuta kuin niissä tilanteissa, kun hyvinvointi on vaakalaudalla. Tavallisen hyvinvoinnin ylläpitäminen ei siltikään vaadi aina suuria tekoja tai ponnisteluita. Jo pienillä muutoksilla ja arjen optimoinnilla voidaan lisätä hyvinvointia merkittävästi. Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän helppoa ja nopeaa tapaa, jolla jokainen yksilo voi parantaa omaa arjen hyvinvointia. 

1 – Säännöllinen liikunta 

Vaikka liikunta on kirjaimellisesti paras tapa parantaa fyysistä hyvinvointia, on sillä valtavan suuri vaikutus myös henkiseen hyvinvointiin. Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään terveyttä, vahvistaa lihaksia ja parantaa yleistä kuntoa ja jaksamista. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulee käydä päivittäin salilla tekemässä kahden tunnin treeni. Pelkkä kävelylenkki tai muu kevyempi liikuntaharrastus riittää, varsinkin jos tarkoituksena on nimenomaan parantaa hyvinvointia, eikä lisätä suorituskykyä juuri tietyissä harjoitteissa. Tärkeintä liikunnassa on, että siitä tehdään säännöllinen rutiini ja että se tuo yksilölle energiaa ja voimaa jaksaa läpi arjen. 

2 – Tasapainoinen ravinto 

Ruokavalion merkitys yksilön terveydessä on kiistatonta. Säännöllinen ruokarytmi ja terveellinen sekä monipuolinen ruokavalio ovat kehon ja mielen hyvinvoinnin A ja O. Syö monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Lisäksi on hyvä välttää liiallista kovien rasvojen ja sokerin käyttöä, joskin pieni ja kohtuudella nautitte herkuttelu ei vaikuta kokonaisuuteen negatiivisella tavalla. Lisäksi on tärkeää myös juosta riittävästi vettä, jolla on positiivisia vaikutuksia liki jokaisella kehon osa-alueella. Riittävä veden juominen vaikuttaa myös muun muassa ihoon ja silmiin. 

3 – Riittävästi hyvää unta 

uni

Uni on yksi parhaista asioista, mitä ihminen voi omalle keholle ja mielelle tehdä. Riittävä uni on välttämätöntä hyvinvoinnin ylläpitämisessä, ja yksittäisen henkilön unentarve voi vaihdella jopa yllättävän radikaalisti. Lähtökohtaisesti on hyvä ajatella, että 7-9 tunnin säännölliset yöunet on sopiva määrä jokaiselle henkilölle. Kyse ei kuitenkaan ole vain unen määrästä, vaan myös sen rytmittämisestä. Säännöllinen unirytmi ja hyvä uni auttavat parantamaan keskittymiskykyä, muistia ja päivittäistä surotisukykä. Ne myös auttavat vähentämään stressiä. 

4 – Etsi hyviä harrastuksia 

Harrastukset eivät ole pelkästään hauskaa ajanvietetettä, vaan ne voivat myös edistää yleistä hyvinvointia. Harrastuksen ei myöskään aina tarvitse olla fyysisesti rankka suorite, vaan se voi olla myös jotain, joka saa ihmisen rentoutumaan ja ajattelemaan arjen murheiden ulkopuolisia asioita aivan kotisohvalta käsin. Esimerkiksi videopelien pelaaminen, kutominen ja lukeminen ovat harrastuksia, jotka auttavat hyvin pääsemään irti arjen murheista. Lisäksi on harrastuksia, joiden avulla yksilö voi tienata lisää rahaa omaan arkeensa. Tällaista voi olla esimerkiksi vedonlyönti, joka vie ajatukset aivan muualle, ja luo lisäksi positiivista jännityksen tuntua arkeen.

Tarkemmin harrastus voi olla myös esimerkiksi se, että pyrkii aina etsimään kaikki uudet vedonlyöntisivut Suomessa, ja tämän jälkeen kokeilemaan kuinka hyvin ne sopivat itselle. 

5 – Stressin hallitseminen 

stressi

Maailma on pullollaan erilaisia aiheita, jotka saavat ihmisen stressaamaan tavallisessa arjessa. On siis tärkeää hyväksyä se, että stressi on osa jokapäiväistä elämää, mutta samalla olla tietoinen siitä, että liiallinen stressi voi vaikuttaa haitallisesti omaan hyvinvointiin. Suosittelemme jokaista opettelemaan itselle sopivia stressinhallintatekniikoita, kuten rentoutumisharjoituksia, syvähengitystä ja meditaatiota. Nämä tekniikat voivat auttaa sinua säilyttämään mielenrauhan ja vähentämään stressin vaikutuksia. Lisäksi suosittelemme myös opettelemaan tunnistamaan omasta arjesta ne pienet murheet, jotka tällä hetkellä nostavat stressitasoja, mutta joiden stressaamisesta voi päästä eroon pienen harjoittelun myötä. 

6 – Sopivasti sosiaalisuutta 

Ihmissuhteet ovat tärkeä osa yleistä hyvinvointia. Vietä aikaa ystävien ja perheen kanssa, ja pidä yllä terveitä ihmissuhteita. Jos aika tuntuu olevan tiukilla, on kätevä tapa jäädä esimerkiksi töiden jälkeen vartiksi keskustelemaan työkavereiden kanssa töiden ulkopuolisista asioista. Sosiaalinen tuki auttaa sinua käsittelemään vaikeita tilanteita, ja lisäksi pääset jakamaan niin ilot kuin surut muiden ihmisten kanssa. Sosiaaliset kontaktit voivat myös lisätä onnellisuutta, ja mikä parasta, vähentää jokaisen henkilön yksinäisyyden tunnetta. 

7 – Varaa aikaa vain itsellesi 

Elämä on usein kiireistä, ja tämän vuoksi usein unohdamme pitää huolta ja keskittyä välillä vain itseemme. Tämän ei tarvitse olla pelkkää rentoutumista tai hemmottelua, vaan jokainen meistä lataa omia sosiaalisia ja henkisiä akkujaan eri tavoin. Löydä itsellesi kivoja harrastuksia ja aktiviteettaja, jotka tuovat sinulle iloa ja auttavat sinua keräämään voimia. Muista, että omaan itseensäk äytetty aika on tärkeä osa jokaisen henkilön hyvinvointia, ja siitä kuuluisi tulla aivan päivittäinen tapa. Tämä aika voi olla vaikka vain vartin hengittelytauko, jos pidempää aikaa ei ole mahdollista itselleen päivittäin varata elämän kiireellisyyden ja hektisyyden vuoksi.