kahvi

Kuinka paljon kofeiinia on kahvissa?

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista ja se sisältää runsaasti kofeiinia. Monet ihmiset nauttivat sitä päivittäin, mutta useimmat eivät tiedä, kuinka paljon kofeiinia he saavat kahvista.

Kofeiinin määrä vaihtelee eri tyyppisten kahvien välillä, joten tässä artikkelissa kerrotaan sinulle, kuinka paljon kofeiinia eri tyyppisissä kahveissa on.

Vaaleapaahdetuista pavuista valmistettu kahvi

Vaaleapaahdetuista pavuista valmistettu kahvi ovat yleisin kahvin muoto suomessa, ja niissä on kofeiinia keskimäärin noin 85 mg kupillisen (1,25 dl) verran. Tämä luku voi vaihdella hieman eri lajikkeiden ja paahtoasteiden mukaan, ja se voi myös vaihdella eri valmistusmenetelmien mukaan. Jos haluat juoda korkean kofeiinipitoisuuden omaavaa kahvia, sinun kannattaa valita tumman paahdon lajike, koska sen kofeiinipitoisuus on korkeampi.

Pikakahvi

Pikakahvi on helppo ja nopea tapa saada kupillinen kahvia, ja se sisältää keskimäärin noin 65 mg kofeiinia kupillisen (1,25 dl) verran. Kofeiinitasot voivat vaihdella eri tuotteiden välillä, mutta ne ovat kuitenkin alhaisemmat kuin paahdetuissa pavuissa, koska pikakahvissa ei ole yhtä paljon kahvin makuja ja aromia.

Espressokuppi

Espressokuppi on melko pieni, noin 30 ml, ja siinä on kofeiinia noin 50-60 mg:n verran. Espresso sisältää paljon enemmän kahvin makuja ja aromia kuin pikakahvi ja se on paljon voimakkaampaa. Espressoon tarvitsee vain pienen määrän kahvia valmistamiseen, joten sen kofeiinipitoisuus on alhaisempi verrattuna vaaleapaahdetuihin pavuihin ja pikakahviin.

Suodatinkahvi

Suodatinkahvi on yksi helpoimmista ja edullisimmista tapoista valmistaa kahvia, ja se sisältää kofeiinia keskimäärin noin 100 mg/kupillinen (1,25 dl). Suodatinkahvissa kofeiinipitoisuus voi vaihdella eri tuotteiden ja valmistustapojen mukaan, ja se voi olla huomattavasti suurempi kuin paahdettujen pavujen ja pikakahvien. Siksi suodatinkahvia tulisi nauttia harkiten, koska se voi aiheuttaa unettomuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Kuten voit nähdä, kofeiinipitoisuus vaihtelee eri tyyppisten kahvien välillä. Jos haluat nauttia kofeiinipitoisen kahvin, sinun kannattaa valita paahdetut pavut tai suodatinkahvi. Espressokupilla ja pikakahvilla on alhaisempi kofeiinipitoisuus, joten ne sopivat paremmin henkilöille, jotka eivät halua tai voi juoda korkean kofeiinipitoisuuden omaavia juomia.