Tärkeimmät aminohapot

Luonnolliset aminohapot ovat proteiinien rakennusaineita, ja niitä on 20 erilaista. Näistä aminohapoista 9:ää pidetään välttämättöminä, mikä tarkoittaa, että elimistö ei pysty tuottamaan niitä, vaan ne on saatava ravinnosta. Nämä 9 välttämättömiä aminohappoja ovat: histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini.

Tärkeimmät aminohapot

Yhdeksää tärkeintä aminohappoa pidetään välttämättöminä, mikä tarkoittaa, että elimistö ei pysty tuottamaan niitä, vaan ne on saatava ravinnosta. Nämä yhdeksän tärkeintä aminohappoa ovat:

 • histidiini
 • isoleusiini
 • leusiini
 • lysiini
 • metioniini
 • fenyylialaniini
 • treoniini
 • tryptofaani
 • valiini.

Mitkä ovat tärkeimpien aminohappojen rooli elimistössä?

Tärkeimmillä. aminohapoilla on merkitystä monissa eri elintoiminnoissa, muun muassa seuraavissa

 • 1. Lihasten kasvu ja korjaus
 • 2. Hormonituotanto
 • 3. Aivojen toiminta
 • 4. Immuunijärjestelmän toiminta
 • 5. Ruoansulatus

Kullakin yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta on erityinen tehtävä näissä ja muissa kehon toiminnoissa. Esimerkiksi aminohappo lysiini osallistuu kollageenin ja elastiinin tuotantoon, kahden proteiinin, jotka ovat välttämättömiä terveelle iholle ja sidekudokselle. Aminohappo leusiini vaikuttaa lihasten kasvuun ja korjaamiseen, ja aminohappo tryptofaani osallistuu mielialan ja unen kannalta tärkeän välittäjäaineen serotoniinin tuotantoon.

Vaikka kaikki välttämättömät aminohapot ovat tärkeitä ihmisen terveydelle, jotkin niistä voivat olla tietyille henkilöille tärkeämpiä heidän terveystavoitteistaan riippuen. Esimerkiksi urheilijoiden tai lihasmassaa kasvattavien henkilöiden on ehkä kiinnitettävä enemmän huomiota aminohappojen leusiinin ja tryptofaanin saantiin, kun taas laihduttajien on ehkä keskityttävä aminohappo metioniiniin, jolla on merkitystä rasva-aineenvaihdunnassa.

Mitkä ovat parhaita ruokalähteitä kullekin yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta?

Tärkeimpiä aminohappoja voi saada helposti tavallisesta ruasta.

Histidiini: Histidiinia on naudan-, sian-, lampaan-, siipikarjan-, kalan-, äyriäisten-, kananmunissa, maidossa, juustossa ja jogurtissa.

Isoleusiini: Isoleusiinia on naudan-, sian-, karitsan-, siipikarjan-, kalan-, äyriäisten-, kananmunien-, maidon-, juuston-, jogurtin-, soijan-, linssien-, papujen- ja pähkinänlihassa.

Leusiini: Leusiinia on naudan-, sian-, karitsan-, siipikarjan-, kalan-, äyriäisten-, kananmunien-, maidon-, juuston-, jogurtin-, soijan-, linssien-, papujen- ja pähkinöiden seassa.

Lysiini: Lysiiniä on naudan-, sian-, karitsan-, siipikarjan-, kalan-, äyriäisten-, kananmunissa, maidossa, juustossa, jogurtissa, soijapavuissa, linsseissä, pavuissa ja pähkinöissä.

Metioniini: Metioniinia on naudan-, sian-, karitsan-, siipikarjan-, kalan-, äyriäisten-, kananmunissa, maidossa, juustossa ja jogurtissa.

Fenyylialaniini: Fenyylialaniinia on naudan-, sian-, karitsan-, siipikarjan-, kalan-, äyriäisten-, kananmunien-, maidon-, juuston- ja jogurtinvalmistuksessa.

Mitä seurauksia on siitä, jos tärkeimpiä aminohappoa ei saada riittävästi?

Jos yhtä tai useampaa tärkeimmistä aminohapoista ei saada riittävästi, sillä voi olla vakavia seurauksia. Esimerkiksi histidiinin puute voi johtaa anemiaan, kun taas tryptofaanin puute voi aiheuttaa masennusta. Lysiinin puute voi aiheuttaa väsymystä, kun taas metioniinin puute voi johtaa maksavaurioihin.

Kaikkien yhdeksän tärkeimmän aminohapon riittävä saanti on tärkeää hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta Tärkeimmät aminohapot

Mikä on välttämätön aminohappo?

Välttämätön eli essentiaali aminohappo on aminohappo, jota eliö ei itse pysty valmistamaan muista aineista, jolloin sen on saatava sitä ravinnosta. Välttämättömien aminohappojen lista vaihtelee lajeittain.

Montako aminohappoa on olemassa?

Aminohappoja on 20 erilaista, ja ne jakautuvat välttämättömiin ja ei-välttämättömiin aminohappoihin. Eri eläinlajeille eri aminohapot ovat välttämättömiä.

Montako aminohappoa on?

Aminohappoja on yhteensä 20 ja niitä tarvitaan proteiinin muodostamiseen. Aminohappojen keskinäinen määrä (aminohappoprofiili) vaihtelee proteiininlähteestä toiseen, ja tähän perustuvat proteiinien laatuerot.

Mitä aminohapot ovat?

Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa on sekä amino- (-NH2) että karboksyyliryhmä (-COOH) liittyneenä samaan molekyyliin. Aminoryhmä on emäksinen ja karboksyyliryhmä hapan. Aminohapot polymeroituvat polypeptideiksi. Polypeptidiketjun pituuden ylittäessä 50 sitä aletaan yleensä kutsua proteiiniksi.

Voiko aminohappoja syödä liikaa?

Proteiinilisistä voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ilmenee Sydneyn yliopiston tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan suuri määrä kyseisiä aminohappoja voi vaikuttaa haitallisesti mielialaan, johtaa kasvaneeseen ruokahaluun ja painonnousuun, ja jopa lyhyempään elinikään.

Milloin aminohapot kannattaa ottaa?

Kun lihasten glykogeenivarastot ovat treenin jälkeen tyhjillään, EAA paikkaa tilannetta välittömästi. Välttämättömiä aminohappoja saa esimerkiksi liharuuista, mutta toisinaan ne voi olla tehokkaampaa ottaa purkista heti treenin jälkeen tai jo ennen sitä. Myös jotkut palautusjuomat sisältävät useita eri aminohappoja.

Mitä aminohappoja on?

Aminohapoista puhuttaessa puhutaan oikeastaan proteiineista, sillä ne ovat elimistön proteiinien rakennuspalikoita. Ihmiselle tärkeitä aminohappoja on 21 kappaletta, joista kehomme pystyy itse tuottamaan 12 aminohappoa.

Mistä välttämättömät aminohapot?

Aminohappoja saa eläinperäisestä ruoasta, kuten lihasta, kalasta, maidosta ja munista sekä monipuolisesta kasvisruoasta, jossa kasvisten lisäksi nautitaan erilaisia palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä.

Kumpi on parempi BCAA vai EAA?

Verrattuna BCAA-lisäravinteisiin EAA tarjoaa yleensä suuremman määrän yhdeksää välttämätöntä aminohappoa, vaikkakin verrattain pienempiä määriä BCAA:ita – leusiinia, valiinia ja isoleusiinia. Eli EAA:ta ja BCAA:ta voi käyttää oikeastaan milloin vain päivän mittaan.

Mihin aminohapot auttaa?

Aminohapot tarjoavat lihaksille rakennuspalikoita kasvattaa lihasta silloin kun kehossa on ylimääräistä energiaa eli kaloreita ja kun kehossa on vähemmän kaloreita tukevat aminohapot lihasten ylläpitoa ja estävät näin lihasten hajoamista energiaksi.

Onko aminohapoista hyötyä?

Välttämättömät aminohapot ovat aminohappoja, joita keho ei pysty rakentamaan muista aminohapoista ja jotka on siksi saatava ruokavalion kautta. EAA-valmisteilla pyritään aktivoimaan proteiinisynteesiä ja sitä kautta tehostamaan lihaskasvua sekä palautumista. Välttämättömiä aminohappoja on kahdeksan.

Mitä EAA tekee?

EAA-valmisteet ehkäisevät mm. kataboliaa eli lihasproteiinin purkamista energiaksi, joka taas mahdollistaa pidemmällä aikavälillä suuremman lihasmassan. Myös jaksoilla, jolloin kalorien saanti on alhaisempaa kuin päivittäinen tarve, EAA-valmisteet tukevat lihasmassan ylläpitoa.

Milloin juoda EAA?

Sopiva kerta-annos on noin 2–5 grammaa. Yleisimmät nauttimisajat ovat aamulla heti heräämisen jälkeen sekä ennen treenin aloittamista tai treenin aikana. Jotkut aineeseen erityisesti tykästyneet nauttivat sitä lisäksi ennen jokaista ateriaa, jopa pelkästään maun takia.

Missä ruoassa on paljon aminohappoja?

Eläinkunnan tuotteissa esiintyy parhaiten kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Eläinkunnan tuotteita ovat kananmuna, kala, liha ja maito. Kasviperäisistä proteiininlähteistä on kuitenkin helppoa saada kaikkia välttämättömiä aminohappoja, kun syö monipuolisesti sekä viljatuotteita että palkokasveja.

Mikä on BCAA juoma?

BCAA:ta eli kolmea välttämätöntä aminohappoa sisältävät tuotteet eivät ole uusi tuttavuus markkinoilla. Uusimpana trendinä näyttäisivät kuitenkin olevan valmiit energiajuomat, joihin on lisätty kyseisiä aminohappoja. Juomat ovat tavoitteellisesti treenaavien lisäksi monen tavallisenkin kuluttajan suosiossa.

Mihin aminohapot imeytyy?

Jos aminohappo imeytyy di- tai tripeptidinä, se pilkkoutuu vielä imeytymisen jälkeen vapaaksi aminohapoksi. Suurin osa aminohapoista käytetään uusien proteiinien muodostukseen, mutta osa menee myös energiantuotantoon. Proteiini sisältää energiaa saman verran kuin hiilihydraatit eli 4 kilokaloria grammaa kohti.

Mihin aminohappoja käytetään?

 • Proteiinit eli valkuaisaineet toimivat rakennusaineena lukuisille kehon prosesseille – esimerkiksi lihasten kasvulle. …
 • Proteiinien rakennuspalikoina välttämättömät aminohapot edistävät lihaskasvua sekä voivat estää katabolista tilaa, jossa proteiineja hajoaa.

Onko EAA proteiini?

EAA vs. BCAA. Aminohapot ovat proteiinin rakennusosia. On välttämätöntä saada aminohappoja ruokavaliosta, jotta keho pystyy korjaamaan proteiineja ja lihaksia.

Mikä aminohappo ei ole optisesti aktiivinen?

Valon polarisaatiotason kääntymisen määrä on verrannollinen aineen paksuuteen sekä liuoksissa myös sen väkevyyteen. Orgaanisista aineista optisesti aktiivisia ovat esimerkiksi sokeriliuos, maitohappo, viinihappo sekä aminohapot lukuun ottamatta glysiiniä.

Mistä BCAA tehdään?

BCAA:ta tuotetaan yleensä fermentoinnin eli käymisen avulla. Geenimanipuloituja bakteereja kuten E. colia käytetään syntetisoimaan toivotut aminohapot orgaanisesta materiaalista.

Mistä ruuasta saa L glutamiinia?

Merkittäviä glutamiinin lähteitä ovat mm. raaat vihannekset kuten kaalit ja pinaatti. Muista kasvikunnan tuotteista pavuissa ja linsseissä on runsaasti glutamiinia. Lihassakin sitä on paljon, mutta se hajoaa kuumennettaessa joten lihan glutamiinista ei juuri ole hyötyä ihmiselle.

Onko BCAA tarpeellinen?

Yhteenveto. Kolme haaroittunutta aminohappoa leusiini, isoleusiini ja valiini, eli BCAA ovat välttämättömiä aminohappoja. BCAA stimuloi proteiinisynteesiä ja estää lihasproteiinia hajoamasta. BCAA-lisä on kuitenkin turha, jos jo syö paljon proteiinia (1,8 grammaa painokiloa kohden päivässä).

Mistä saa Metioniinia?

Metioniinia on suhteessa muihin aminohappoihin monissa palkokasveissa hiukan vähemmän. Metioniinia on kuitenkin merkittäviä määriä monissa viljatuotteissa, pähkinöissä ja siemenissä. Erityisesti viljatuotteissa on vain vähän aminohappoa nimeltä lysiini, joka on siis viljatuotteiden raja-aminohappo.

Montako välttämätöntä aminohappoa on?

Sen sijaan ei-välttämättömiä aminohappoja voidaan muodostaa elimistössä muista aminohapoista. Ihmiselle välttämättömiä aminohappoja on yhdeksän, ja kunkin tarve on 0,5-1,5 g/vrk. Kaikkia aminohappoja tarvitaan proteiinien syntetisoimiseksi, joten jo yhden välttämättömän aminohapon puute häiritsee proteiinisynteesiä.

Onko aminohappo proteiini?

Proteiinit rakentuvat aminohapoista, joita on kaikkiaan 20 erilaista. Kaikki proteiinit eivät sisällä kaikkia aminohappoja, mutta yhdessä proteiinissa voi olla kymmeniä tuhansia aminohappomolekyylejä. Aminohapot voidaan jakaa välttämättömiin ja ei-välttämättömiin.

Mihin aminohapot vaikuttaa?

EAA eli välttämättömät aminohapot(essential amino acids)

EAA-valmisteilla pyritään aktivoimaan proteiinisynteesiä ja sitä kautta tehostamaan lihaskasvua sekä palautumista. Välttämättömiä aminohappoja on kahdeksan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.