Luomuruoan puolestapuhujat saivat merkittävän erävoiton kansainvälisen tutkimuksen osoitettua luomuruoan olevan monin tavoin tavanomaista terveellisempää. Newcastlen yliopisto julkaisi tutkimusanalyysin 343 aiemmin julkaistusta tavanomaisesti tuotettuun ruokaan ja luomuruokaan keskittyneestä tutkimuksesta. Tulosten mukaan luomuruoka sisältävää vähemmän raskasmetalleja ja enemmän ravintoaineita.

Luomuruoassa on tutkimuksen mukaan selvästi tavanomaista enemmän antioksidantteja. Terveydelle hyödyllisiksi osoitettujen antioksidanttien pitoisuudet olivat luomutuotteissa 18-69 prosenttia korkeampia. Haitallisten aineiden pitoisuudet taas olivat merkittävästi alhaisempia. Toksisten raskasmetallien pitoisuudet olivat keskimäärin 48 prosenttia pienempiä. Typpipitoisuudet oliva 10 prosenttia, nitraattipitoisuudet 30 prosenttia ja nitriittipitoisuudet peräti 87 prosenttia pienempiä.

”Tutkimus osoittaa, että valitsemalla luomustandardin mukaisesti tuotettua ruokaa saa enemmän ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja.” – tutkimusjohtaja Carlo Leifert

Tutkimuksessa ei huomioitu hyönteismyrkkyjäämiä. Tavanomaisessa tuotannossa käytettävien hyönteismyrkkyjen on havaittu olevan aiemmin luultua vaarallisempia. Luomuviljelyssä tuholaistorjuntaan ei saa käyttää myrkyllisiä kemikaaleja. Tämä vielä lisää luomuruoan etumatkaa tavanomaiseen verrattuna.

Lue lisää http://safkatutka.fi/hyonteismyrkyt-uhkaavat-koko-ekosysteemia/
http://luomuinstituutti.fi/uudessa-tutkimuksessa-tavanomaisen-ja-luomuruoan-valilla-loytyi-merkittavia-eroja/
http://www.permaculturenews.org/files/British_Journal_of_Nutrition_2014_full_paper.pdf

Lue seuraavaksi