Syklinen ketogeeninen ruokavalio

Syklinen ketogeeninen ruokavalio (CKD): Aloittelijan opas

Syklinen ketogeeninen ruokavalio (lyhennetään usein CKD) on painonhallinnan keino, jossa vuorottelevat ketogeeniset ja runsashiilihydraattiset jaksot. Ruokavalion teoria on, että ketogeenisten jaksojen ansiosta elimistö oppii polttamaan rasvaa tehokkaammin ja käyttämään glukoosia säästeliäämmin.

Tällaista ruokavaliota noudattavat uskovat, että se voi edistää painonpudotusta, parantaa terveyttä ja jopa ehkäistä joitakin sairauksia. Joidenkin ihmisten on myös helpompi noudattaa sitä, koska ei ole tiukkoja sääntöjä tai rajoituksia siitä, mitä he voivat syödä ”vapaapäivinä”

Yleisimpään CKD:n muotoon kuuluu viisi peräkkäistä päivää, jolloin hiilihydraatteja on syötävä alle 20 grammaa, ja sen jälkeen kaksi päivää, jolloin hiilihydraatteja ei ole rajoitettu lainkaan.

Miten syklinen ketogeeninen ruokavalio toimii?

Yksinkertaisimmillaan syklinen ketogeeninen ruokavalio toimii siten, että syödään viisi peräkkäistä päivää alle 20 grammaa hiilihydraatteja päivässä, minkä jälkeen kahtena päivänä ei rajoiteta hiilihydraatteja lainkaan.

Tänä aikana proteiinin ja rasvan saantia ei rajoiteta. Prosessi toistetaan, ja ketogeenisten jaksojen kestoa voidaan pidentää 10 tai jopa 14 päivään, jos laihtuminen on liian hidasta.

Vähähiilihydraattisen jakson jälkeen laihduttajien tulisi pyrkiä syömään normaalisti noin neljän päivän ajan. Tänä aikana laihduttajat voivat saada menetetyn voimansa ja energiansa takaisin.

Syklisen ketogeenisen ruokavalion teoria on, että vähähiilihydraattinen syöminen aiheuttaa sisäisen muutoksen aineenvaihdunnassa, joka keskittyy polttamiseen.

Muutaman päivän ketotogeenisen ruokavalion noudattamisen jälkeen elimistö alkaa tehokkaammin polttaa rasvaa energiaksi ja alkaa hajottaa varastoitua rasvaa. Tätä kutsutaan ketoosiksi.

Tämän metabolisen muutoksen lisäksi, kun hiilihydraatteja ei syödä muutamaan päivään, laihduttajat välttävät aterioiden jälkeen esiintyviä insuliinitasojen nousua, jotka voivat johtaa ruokahalun lisääntymiseen ja näläntunteen lisääntymiseen.

Syklinen ketogeeninen ruokavalio aiheuttaa huolta turvallisuudesta

Hedelmiä syklisellä ketogeenisellä ruokavaliolla

Vaikka syklinen ketogeeninen ruokavalio on turvallinen terveille ihmisille, jotkut asiantuntijat ovat huolissaan mahdollisista sivuvaikutuksista

Koska ketogeeninen ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa, se nostaa myös kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia (veren rasvan kaltaiset aineet), jotka voivat aiheuttaa sydänsairauksia – varsinkin jos sinulla on jo niitä – tai lisätä niitä.

Jos sinulla on diabetes, syklinen ketogeeninen ruokavalio voi vähentää insuliinin ja muiden lääkkeiden tarvetta. On kuitenkin suositeltavaa, että tarkistat aina lääkärin kanssa, ennen kuin teet muutoksia lääkitykseen

11 Vinkkiä aloittamiseen

Tässä 11 vinkkiä, joiden avulla syklinen ketogeeninen ruokvalio on helppo aloittaa ja onnistut tavoitteissasi!

 1. Pysy motivoituneena ja keskity painonpudotuksen tavoitteeseen
 2. Ymmärrä, mitä sinun on tehtävä, jotta pääset tavoitteeseen
 3. Noudata ketogeenisen ruokavalion sääntöjä ja rajoituksia, jotta vältät mahdolliset sivuvaikutukset, kuten sydänsairaudet tai lisääntyneen diabetesriskin.”
 4. Noudata syklistä ketoa täsmällisesti viisi päivää putkeen ja nauti sitten kaksi päivää ilman hiilihydraatteja lainkaan
 5. Toisen hiilihydraattivapaan päivän jälkeen syö normaalikokoinen hiilihydraatteja sisältävä ateria, joka päättää jokaisen jakson hyvällä mielellä ja auttaa sinua tuntemaan olosi hyväksi
 6. Pysy positiivisena koko syklin ajan, tietäen, että sinulla on kaksi päivää aikaa syödä hiilihydraatteja, proteiineja tai rasvoja.
 7. Salli itsellesi nauttia ruokia, joita et normaalisti pysty nauttimaan ketogeenisen jakson aikana
 8. Noudata tämäntyyppistä ruokavaliota vain, jos lääkärisi hyväksyy sen
 9. Muista että Syklinen ketogeeninen ruokavalio ei takaa välittömiä tuloksia, rasvanpolton alkaminen voi kestää jopa muutaman viikon!
 10. Aseta ruokavaliolle aikaraja ja pidä siitä kiinni
 11. Pidä kirjaa päivittäisestä painostasi koko jakson ajan ja tee mittauksia, jos lääkäri niin suosittelee

Yhteenveto

Syklinen ketogeeninen ruokavalio on suosittu painonhallinnan keino, jossa noudatetaan ketogeenistä ruokavaliota viiden päivän ajan ja sen jälkeen kahta runsashiilihydraattista päivää.

Uskotaan, että ruokavalio auttaa lisäämään painonpudotusta, parantamaan terveyttä ja ehkäisemään joitakin sairauksia

On kuitenkin olemassa myös mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka on otettava huomioon ennen tämäntyyppisen ruokavalion aloittamista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.