Karrageeni on elintarvike lisäaine, E407. Sen käyttö on sallittua myös luomutuotteissa. Sitä käytetään hyytelöimistarkoituksessa esimerkiksi: hilloissa, kermoissa, jäätelöissä, hammastahnoissa sekä soija- ja muissa kasvikermoissa. Luomutuotteissa sitä löytyy ruoka- ja kuohukermoista. Luomukermoja ei saa homogenoida joten karrageeniä lisätään joukkoon jotta kerma olisi tasaista, joskin pelkästään ravistamalla purkkia tämä ongelma poistuisi. Karrageeni valmistetaan merilevästä.

Karrageeni on kiistelty lisäaine. Se tulee luonnosta mutta käy hurjan prosessin läpi ennenkuin se päätyy ruokaan. Karrageenilla ei ole ravinto-arvoa ja sen on todettu aiheuttavan tulehdusta, vatsavaivoja ja jopa syöpää.

Karrageeni saa aikaan samankaltaisen immuunireaktion elimistössä mikä käynnistyy jos elimistö joutuu salmonellan kaltaisen patogeenin hyökkäyksen kohteeksi. Karrageenin yhteyttä Chronin taudin ja IBS:n (irritable bowel syndrome) eli ärtyvän suolen oireyhtymän syntyyn on tutkittu.

Ennenvanhaan karrageenia käytettiin käsittelemättömänä, eli keitettiin suoraan levästä. mutta nykyään sitä tuotetaan omilla teollisilla viljelmillään ympäri maailmaa. Lisäksi karrageeni prosessoidaan ja käsitellään moneen otteeseen, jolloin sen muoto ei ole enää lähelläkään luonnollista.  Myös possu-ja kananlihavalmisteisiin voidaan jo tehtaalla ruiskuttaa karrageeniä.

Jos kärsit epämääräisistä vatsavaivoista olisi suotavaa välttää karrageenia sisältäviä ruokia, tai jos sairastat jo jotain kroonista suolistosairautta.

lue lisää:

http://www.lily.fi/blogit/halo/karrageenia-joka-tuutista

http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/karrageeni.htm

http://tekotuulahdus.blogspot.fi/2011/03/levaperaisyytta-luomutuotteiden.html

Lähteet:

http://ajpgi.physiology.org/content/292/3/G829

Lue seuraavaksi