Hauste (Castoreum) on majavan anaalirauhasesta saatavaa voimakkaan hajuista eritettä, jota voidaan käyttää haju- tai makeutusaineena vaniljan, vadelman tai mansikanmakuisissa tuotteissa.

Majavan perärauhasesta saatavaa haustetta käytetään esimerkiksi jäätelöissä, juomissa sekä makeisissa. Haustetta on käytetty noin 80 vuoden aikana elintarvikkeissa.

Tuotepakkauksiin tämä voidaan merkitä “luontainen aromi, luontainen mansikka/vadelma/vanilja-aromi tai vaniljan, vadelman tai mansikan luonnonmukainen aromi.

Eläinperäisiä ruokia välttäville hauste on hankala aine koska se on tehty kuolleista eläimistä, mutta sitä ei tarvitse ilmoittaa tuotteessa muutoin kuin ”luontainen aromi”

Koska luonnonmukaista aromia ei tarvitse ilmoittaa tuotteessa tarkemmin niin ainoa tapa saada selville ‘luonnonmukaisen aromin’ todellinen lähde, on kysyä sitä valmistajalta.

Aiheesta lisää:
http://foodbabe.com/2013/09/09/food-babe-tv-do-you-eat-beaver-butt/#more-14529
http://en.wikipedia.org/wiki/Castoreum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17365147
http://finland.somefood.org/?page_id=3396
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=201226743&c=mobile&rss=mob

Lue seuraavaksi