Näin tunnistat laadukkaan oliiviöljyn – markkinoilla paljon myös väärennöksiä

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Terra Cretan laadukkaita oliiviöljyjä maahantuovan Miraz Trading Oy:n kanssa.Laadukkaalla ekstra-neitsytoliiviöljyllä tiedetään olevan monia terveysvaikutuksia, ja sen käyttöä suositellaan monelta eri taholta. Rasvakeskustelun molemmat leirit pitävät laadukasta extra-neitsytoliiviöljyä hyvänä lisänä osaksi tasapainoista ruokavaliota. Laadukkaan oliiviöljyn tiedetään sisältävän monia terveydelle hyödyllisiä ravinteita kuten K- ja E-vitamiinia sekä oleochantal nimistä fytoravinnetta, joka toimii kehossa tulehdusta alentavasti. Oleochantalin läsnäolon voi huomata oliiviöljyä nautittaessa,  sen huomaa kevyenä karvaana tunteena kurkussa oliiviöljyä nieltäessä.

Oliiviöljy on ollut jo tuhansia vuosia osana ihmisten ruokavaliota ja sen käytöllä on pitkät perinteet Etelä-Euroopassa. Suurimpiin eurooppalaisiin oliiviöljyn tuottaja maihin lukeutuu muun muassa Espanja, Italia ja Kreikka.

Oliiviöljyn väärentäminen on yleistä, siksi kannattaakin olla tarkkana kun teet ostopäätöstä. Laadukas oliiviöljy maistuu hyvälle ja on koostumukseltaan paksuhkoa. Oliiviöljy on arvokas tuote, ja sitä riittää vain muutamalle prosentille maailman väestöstä. Siksi se houkuttaa väärennöksiin.

Väärennettyjä oliiviöljyjä

Oliiviöljyä saatetaan jatkaa halvemmilla öljyillä, kuten soija-, auringonkukka- ja maissiöljyillä. Myös kuumapuristettuja- tai makuvirheellisiä öljyjä saatetaan sekoittaa joukkoon. Tuoretta öljyä mukana voi olla vain tippa. Näiden halpojen huonolaatuisten öljyjen hyödyntäminen oliiviöljyssä laskee tuotantokustannuksia, eikä niiden käyttöä toteavaa tarpeeksi varmaa testausmenetelmää ole vielä löydetty.

Jos käyttämäsi oliiviöljy on liian juoksevaa, kannattaa silloin epäillä sen sisältävän muutakin kuin ekstra-neitsyt laatuista oliiviöljyä. Jos oliiviöljy pullossasi lukee valmistettu, pullotettu tai pakattu EU:n alueella tai pullosta ei löydy mainintaa pakkaajasta ja vain maininta jakelijasta, saattaa kyseessä olla useiden heikkolaatuisten öljyjen sekoitus, eli sinua on huijattu. Myös liian halpa hinta kielii laadullisesta ongelmasta.

Oliiviöljyä  valmistetaan myös esimerkiksi Pohjois-Afrikassa tai Espanjassa ja se vain tuodaan pullotettavaksi Italiaan. Siellä sitä jatketaan halvoilla öljyillä ja siihen saatetaan lisätä myös beetakaroteenia ja klorofylliä piilottamaan pahaa makua ja parantamaan väriä. Se, että vain pakkaus ja pullotus tapahtuu Italiassa riittää siihen, että pulloon voidaan merkitä Imported from Italy, 100% Italian tai produced in Italy. Italiassa on jopa virkavallan toimesta koulutettu erityisjoukkoja paljastamaan oliiviöljyyn liittyviä huijauksia. Erityisjoukot järjestävät säännöllisesti ratsioita oliiviöljyä tuottaville tiloille, pitääkseen huijausbisneksen aisoissa.

Mistä laadukkain oliiviöljy tulee?

Extra virgin tarkoittaa extra-neitsyttä. Se on vanha käsite joka viittaa siihen, että oliiviöljy saadaan pelkästään mekaanisin menetelmin. Siihen ei lisätä mitään, siitä ei oteta pois mitään, sitä ei kuumenneta eikä siihen sekoiteta mitään muuta. Se on täydellistä sellaisenaan. Silloin sekä rasvaprofiili että maku ovat täydellisiä. EU:n määritelmän mukaan ekstra-neitsytoliiviöljy on :

“laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin”.

Kreikkalaiset oliiviöljyt ovat lähes poikkeuksetta laadukkaita siksi, että kreikkalaiset oliivilajikkeet sekä ilmasto ovat laadultaan sellaisia, että suuri osa sadosta on jo lähtökohtaisesti extra virgin laatua. Kreikan sadosta 80 prosenttia ja Kreetan sadosta jopa 98 prosenttia on suoraan pullotettavaa.

Kreetalaista huippulaadukasta ekstra-neitsyt oliiviöljyä valmistaa Terra Creta niminen Kreikkalainen yritys. Terra Cretan menestyksen kulmakivenä on jatkuva horjumaton sitoutuminen laatuun, joka on ainoa tehokkaaksi todettu menetelmä tuottaa laadukasta oliiviöljyä ja näin sitoutua kokonaisvaltaisesti laadullisiin seikkoihin. Terra Creta toimii vertikaalisena yrityksenä ja valvoo jokaista tuotannon porrasta hyvin kunnianhimoisesti.

Terra Creta valmistaa oliiviöljynsä Kreetan saarella kasvavista Koroneiki-oliivien mehusta. Koroneiki-oliivit kasvavat Terra Cretan omilla vanhoilla viljelmillä, tai sopimusviljelmillä, joilta ne poimitaan varovasti käsin ja viedään välittömästi Terra Cretan huippumodernille oliiviöljyn puristamolle, jossa oliiveista kylmäpuristetaan extra-neitsytoliiviöljyä matalassa alle +27 asteen lämpötilassa.  Oliivisadosta valitaan vain parhaimmat oliivit ja jokaisen pullon alkuperä tarkkoine ravintoarvoineen on helppo jäljittää viljelmälle asti maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen, korkean laadun takaavan jäljitysmenetelmän avulla. Terra Creta mahdollistaa läpinäkyvästi valmistuspolun seuraamisen satelliittikartoista aina oliivitarhaan saakka.

Jokaisen pullon takaa löytyy eränumero (LOT), jolla pullon alkuperä, laboratorio-arvot ja organoleptinen arvio on nähtävissä kun jäljittää öljyn osoitteessa www.terracreta.gr

Terra Creta laadun kulmakivinä ovat nämä neljä periaatetta:

1. Laboratorioanalyysit – perusehtona on tarkistaa, että jokainen oliiviöljyerä noudattaa kansainvälisiä extra-neitsyelle asetettuja standardeja ja että jokaikinen aineosa jää huomattavasti alle hyväksyttyjen raja-arvojen.

2. Organoleptinen arviointi – Jokaisen erän on saatava maun arvioinnissa positiiviset ominaisuudet, eikä siinä saa olla vikoja.

3. Kuluttajaturvallisuus – Noudattamalla tiukkoja kontrolliprosesseja Terra Creta analysoi jokaisesta saapuneesta erästä hyönteismyrkyt, raskasmetallit, muovinpehmentäjät ja muut havaittavat epäpuhtaudet ja näin he antavat kuluttajille korkeimmat turvallisuusvaatimukset täyttävät tuotteet. Nämä arvot on myös jokaisen tuotteensa jäljittävän nähtävillä.

4. Ravinto-arvot – Terra Creta pitää hyvää huolta siitä, että jokaisessa oliiviöljytipassakin ovat tallella kaikki sellaiset hivenaineet kuten E-vitamiini ja voimakkaat antioksidantit.

Terra Creta panostaa myös ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen : Oliiviöljytuottamon tilat valaistaan aurinkoenergialla. Tilojen kattorakenteisiin on tehty reikiä ja asennettu putkia, joista auringonvalo johdetaan peileillä tuotantotiloihin. Lisäksi Terra Creta käyttää energiantuotannossa aurinkopaneeleita joista saadaan virtaa muun muassa lamppuihin ja ilmanvaihtoon. Oliivien pesuvesi hyödynnetään oliivipuiden kasteluvetenä ja oliiveista erotellut oliivipuun lehdet käytetään lähitilojen eläinten rehuna. Myös öljyn uuttamisesta jäljelle jäänyt puristemassa jatkohyödynnetään lämpöenergian tuottamiseen. Saatavana on myös luomuoliiviöljyä, jossa oliivit kasvatetaan ilman mitään kemiallisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita.

EU on myöntänyt Terra Cretalle EL-40-027 koodin ainoastaan aidosti kreetalaista oliiviöljyä tuottavana yrityksenä.

Mistä tunnistan laadukkaan ekstra neitsyt oliiviöljyn?

  • Muista huomioida pakkausmerkinnät: valmistusmaa ja valmistaja.
  • Katso hintaa, halpa oliiviöljy on todennäköisesti jotain muuta kuin laadukasta.
  • Katso koostumusta, laadukas oliiviöljy on raskaasti juoksevaa.
  • Katso pullon väriä, tumman vihreä lasipullo suojaa oliiviöljyä hapettumiselta joka tapahtuu valon ja ilman vaikutuksesta. Kirkkaan pullon läpi näet öljyn värin mutta se ei suojele riittävästi hapettumiselle herkkää oliiviöljyä. Metallinen pullo tarjoaa myös hyvän suojan, muovipullo taas ei, sillä muovi läpäisee happea ja siitä saattaa liu’eta haitallisia muovinvalmistuskemikaaleja öljyyn. Tummat lasipullot ja metalli takaavat tuotteen säilyvyyden pidempään, sillä makuaineet ovat sitoutuneet väriin.
  • Katso öljyn väriä, eri oliivilajikkeilla on hieman toisistaan poikkeavat värit. Vihreä väri on tavoiteltua, sillä se kertoo öljyn sisältävän suuria määriä lehtivihreää eli klorofylliä. kellastuessaan se muuttuu karoteeniksi.
  • Kiinnitä huomiota makuun, extra neitsyt öljyssä ei tulisi olla jääkaappikurkun makua tai metallin, dieselin, polttoaineen, tinan tai pellin sivumakua. Tavoitellut maut vastaavat avocadoa, vasta leikattua nurmikkoa ja avomaan kurkkua. Laadukkaassa extra neitsyessä tulee olla potkua, kirpeyttä ja karvautta. Mitä enemmän kirpeyttä ja ruohon tuoksua, sen tuoreempaa öljy on.

Säilytä oliiviöljy avattunakin huoneen lämmössä suojassa valolta. Pidä kaapissa. Ei ikkunalla, ei pöydällä. Ei jääkaapissa. Ihanteellinen  lämpötila on 14-25°C.  Jos haluat hyötyä polyfenoleista, aromiaineista ja vitamiineista, käytä avattu oliiviöljy noin parissa kuukaudessa.

Terra Cretan laadukkaita ekstra-neitsytoliiviöljyjä on saatavilla K- Citymarketeissa kautta maan sekä muissa valikoiduissa K- ja S-ryhmän myymälöissä. Kreikan matkaajille öljy on tuttu myös Kreikan lentokenttien Hellenic Duty free myymälöissä.

Saatavilla myös: Keltainen Talo (Pälkäne), Uusitalon Tila (Salo), Topin Maatilamyymälä (Muuruvesi), Nami Namaste (Saarenmaa).

Terra Cretaa käyttäviä ravintoloita: Sitko Pizza & Bar, Näsinneula, Neljä Vuodenaikaa ja Piazza Foodfactory & Bar Tampereella, Kahvila Novelia ja ravintola Paakari Kangasalla ja kesäisin ravintola Köpmans Nauvossa.

Tiedustelut:

Miraz.fi

Terracreta.gr

Terra Creta Suomi– Facebookissa

Lue lisää:

http://www.nytimes.com/interactive/2014/01/24/opinion/food-chains-extra-virgin-suicide.html?_r=1